MAJKA JELENA ZA KURIR POSLE SASTANKA SA NADLEŽNIMA: Nadam se da ću uskoro biti sa detetom! Uzda se u ovu jednu bitnu stvar
Foto: Nenad Kostić, Privatna Arhiva

strepnja

MAJKA JELENA ZA KURIR POSLE SASTANKA SA NADLEŽNIMA: Nadam se da ću uskoro biti sa detetom! Uzda se u ovu jednu bitnu stvar

Društvo -

Najveću nadu da će uskoro biti sa dvoipogodišnjim sinom Beograđanka Jelena Abramović (32) polaže u nadležne državne organe, budući da je njen suprug Mašan Lubarda (37), nakon što mu je zatražila razvod braka, odveo njihovo dete u Švajcarsku bez pasoša i njenog pristanka i praktično ga od nje oteo.

Radi rešavanje ove porodične drame Jelena se sastala s predstavnicima ministarstava pravde i spoljnih poslova, u koje se, kako je poručila za Kurir, uzda da će joj pomoći da vrati dete.

Jelena Abramovič, Jelena Abramović, muž joj oteo dete
foto: Nenad Kostić

- Podrška države mi mnogo znači, upoznati su sa slučajem, videćemo šta će se dalje dešavati. Zahvalna sam Ministarstvu pravde i Ministarstvu spoljnih poslova, ministru Ivici Dačiću, koji mi je pružio podršku, konzulatu, i uzdam se u to da će mi država pomoći da vratim dete i da pravda pobedi.

Bitno mi je da imam podršku mnogih i nadam se da ću uskoro biti s detetom - poručila je Jelena.

Mihajlo Šaulić, generalni konzul Srbije u Švajcarskoj, rekao je u jutarnjem programu Kurir televizije da konzulat deluje po nalogu državnih organa, koji sakupljaju sve činjenice.

MIhajlo Šaulić, kozul, Švajcarska
foto: Kurir TV

- Kao što je ministar Dačić rekao, mi nismo bili zvanično obavešteni o ovome sve do trenutka dok se oni nisu neposredno sreli, pa nas je ministarstvo obavestilo. S detaljima nismo upoznati, još nemamo nikakvu zvaničnu informaciju. Kad se budu utvrdile sve činjenice i obaveste nas, imaćemo više informacija - rekao je Šaulić, ali nije mogao da podeli nikakve detalje iz slučaja, kao ni to da li je konzulat u kontaktu sa ocem deteta.

Psiholog Snežana Repac

Dete će imati traumu za ceo život

Psiholog Snežana Repac je na Kurir televiziji rekla da ova situacija stvara detetu traumu za ceo život:

Snežana Repac, Željko Simić
foto: Kurir tv

- Dete sve oseća i ovo će uticati na njegovu egzistenciju. Dete mora da oseća sigurnost kako bi raslo zdravo. Ono oseća nedostatak drugog roditelja. Ne znamo koji je motiv, a posledica može biti traumatski obrazac, a to je kao da je zlostavljano. Problem je osveta, koja ide na štetu dece. Ako otac govori za majku da je psihopata, to će dete negde pročitati u budućnosti, time ostaje obeleženo do kraja života.

Istakao je i da pošto oni nisu državljani Švajcarske, delovaće se u skladu sa instrukcijama iz Beograda.

- Sve što naši organi budu očekivali od nas mi ćemo sprovesti - zaključio je Šaulić.

Otac deteta Mašan Lubarda nije odgovarao na pitanja Kurira, ali je za medije ponovio da je dobio privremeno starateljstvo nad detetom.

- Dobio sam starateljstvo nad sinom u januaru kao privremenu meru dok se ne završi brakorazvodni postupak. Švajcarska mi je dala - rekao je Lubarda, koji je švajcarskim vlastima prijavio još uvek zakonitu suprugu da je navodno bez njegovog znanja i saglasnosti dovela dete u Srbiju.

Mašan Lubarda, dete, otmica
foto: Privatna Arhiva

Ovim navodima on je praktično potvrdio da je ženu prijavio i starateljstvo nad sinom zatražio od švajcarskih vlasti tek nakon što je saznao da je Jelena 6. januara podnela zahtev za razvod braka. Jelena je za Kurir izjavila i da je s detetom legalno došla u Srbiju u decembru, pre njegove prijave, kao i da im je Mašan lično kupio avionske karte, te da je i on doleteo u Srbiju nekoliko dana posle nje i deteta.

Advokat Željko Simić

Potez oca je pripreman mesecima

Advokat Željko Simić objasnio je u jutarnjem programu Kurir televizije kako je moguće da otac bez saglasnosti majke i bez dokumenta pređe granicu:

- Nikad niko ne pravi ovakav potez naglo, već ga priprema mesecima pre nego što se desi. Moguće je da čak i dete ne napusti Srbiju. Bilo je situacija da otac kaže majci, u redu vratiću ga, ali pošalji mi pasoš, pa tek onda napusti zemlju s detetom. Glavna stvar je da postoji procedura o otmici dece koja tačno definiše kako postupati kad nema sudske odluke o vršenju roditeljskog prava.

Snežana Repac, Željko Simić
foto: Kurir tv

A oni roditeljsko pravo vrše zajednički, jer nema ni privremene mere. Mi ne znamo ništa zvanično. Ovde se igra jako prljavo. Iz velike ljubavi dolazi do velike mržnje i nikad tu ne znamo ko je nevin, a ko je žrtva. Republika Srbija ima protokole šta se radi u ovom slučaju. Što pre se majka izjasni o vraćanju deteta, to će pre država moći da joj pomogne.

Jelena je u ispovesti za Kurir apelovala na nadležne institucije da joj pomognu da sazna kako je dete bez putnih dokumenta i njene saglasnosti prešlo granicu. Njena ispovest je podigla Srbiju na noge, a Prvo osnovno tužilaštvo je saopštilo da već rade na rešavanju ovog slučaja.

Kurir.rs

Bonus video:

01:26

DAČIĆ OBEĆAO POMOĆ U SLUČAJU OTETOG SINA: Pomoći ćemo Jeleni da vrati dete koje je otac odveo u Švajcarsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja