SRBIJA ĆE SE NADMETATI ZA PEČAT STEFANA NEMANJE! Aleksić: Postoje 5 pečata velikog župana, a DVA SU ZAUVEK IZGUBLJENA?
Foto: Kurir TV, Printscreen Youtube

KURIR TV

SRBIJA ĆE SE NADMETATI ZA PEČAT STEFANA NEMANJE! Aleksić: Postoje 5 pečata velikog župana, a DVA SU ZAUVEK IZGUBLJENA?

Društvo -

Pečat Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića koja je 200 godina vladala srpskom državom, naći će se na aukciji u San Marinu 7. maja, a u nadmetanju će učestvovati i predstavnik Istorijskog muzeja Srbije.

Ovaj pečat, koji se koristio za pečaćenje pisama i drugih vrsta poruka, ima veliku važnost za našu istoriju, a za sada su poznata ukupno 5 pečata Stefana Nemanje, od kojih su dva izgubljena.

Prema rečima Marka Aleksića, istoričara i arheologa, koji je gostovao u Pulsu Srbije, pečat će biti vraćen u našu zemlju uz pomoć države i proceduru učestvovanja na javnim nadmetanjima preko naših ambasada.

Ovaj pečat ima analogije sa pečatima koje imamo u Narodnom muzeju, a postavlja se pitanje kako su neki predmeti dospeli na aukciju, što je u ovom slučaju rešeno preuzimanjem odgovornosti od strane istorijskog muzeja Srbije.

- Ono što znam od svojih kolega je da će sigurno biti tako i da će pečat Stefana Nemanje bizi vraćen u našu zemlju. Stvarno je velika rešenost. istorijski muzej Srbije je preuzeo odgovornost, ali uz pomoć države. Postoji procedura učestvovanja na tim javnim nadmetanjima da jedna institucija kulture to ne može da radi na taj formalni način. Tako da se to radi preko naših ambasada - rekao je Aleksić i dodao:

03:43

SRBIJA ĆE SE NADMETATI ZA PEČAT STEFANA NEMANJE! Aleksić o važnosti predmeta: Postoje 5 pečata velikog župana, a DVA SU IZGUBLJENA

- Mi u nauci se često susrećemo sa tim da se ne zna kako su neki predmeti dospeli na aukciju. Ovo je po prvi put da ovaj pečat izranja iz te neke anonimnosti. Ovo je jedan predmet koji je za nas jako važan. Radi se o Stefanu Nemanji, rodonačelniku dinastije Nemanjića koja je 200 godina davala te svete vladare srpske države. To je zapravo zlatno doba naše istorije, pa možemo reći i svih Južnih Slovena. Ovo je njegov olovni pečat kojim se pečatila pisma ili druge vrste poruka. Inače nauci su poznati ukupno 5 pečata Stefana Nemanje. Dva su izgubljena, zna se samo da postoje. Jedan je sa Hilandarske povelje Stefana Nemanje, drugi je sa povelje Stefana Nemanje Splitu. Od ova tri ostala, dva se nalaze u Narodnom muzeju, treći je u Rusiji. Treba reći da ovaj pečat koji se sada nalazi na aukciji ima analogije sa pečatima koje mi imamo u Narodnom muzeju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track