SVI SE NADAJU SUNCU ZA 1. MAJ! Direktor RHMZ otkrio kakvo će vreme biti: Ovo nam stiže sa Jadrana!
Direktor RHMZ-a otkrio vremensku prognozu za maj, Foto: Printscreen/RTS, Zorana Jevtić

VREMENSKA PROGNOZA

SVI SE NADAJU SUNCU ZA 1. MAJ! Direktor RHMZ otkrio kakvo će vreme biti: Ovo nam stiže sa Jadrana!

Društvo -

Oni koji su planirali uranak u prirodi, razočaraće se vremenskom prognozom za 1. i 2. maj. Prof. dr Jugoslav Nikolić za Kurir je rekao da nas tih dana očekuje nailazak nove oblačnosti sa zapada Balkana i Jadrana koja će 1. maja ujutro usloviti kišu i lokalne pljuskove sa grmljavinom, prvo u zapadnoj polovini Srbije, a tokom dana i u ostalim krajevima.

- Kiša i pljuskovi sa grmljavinom povremeno se očekuju i u Beogradu - kaže on.

A shodno tome, postavlja se pitanje - kakvo vreme će biti u maju?

Naš sagovornik kaže da se u Srbiji očekuje topliji maj od proseka sa srednjom mesečnom temperaturom od 15 do 18 stepeni i srednjom maksimalnom oko 24 stepena, što predstavlja odstupanje od +1 stepen u odnosu na referentni klimatološki period od 1981 - 2010. godine.

Grad / Ilustracija
Grad / Ilustracija foto: RINA

- Toplije će biti tokom druge i treće dekade meseca, kada je prognozirano od 8 do 12 letnjih dana u nižim predelima, a to su dani u kojima maksimalna temperatura dostiže vrednost od 25 stepeni ili veće. Mesečna količina padavina će biti prosečna (od 55 do 70 mm u nižim predelima i od 80 do 110 mm na planinama), samo je na zapadu zemlje prognoziran manji deficit padavina. Inače, tokom maja i juna se, decenijama unazad, u našoj zemlji osmatra najviše padavina na mesečnom nivou što je uslovljeno činjenicom da su konvektivni (kumulonimbusni) oblaci iz kojih se javljaju pljuskovi kiše, grmljavina, a lokalno i grad, upravo tada najaktivniji - zbog toga je prostorni raspored padavina znatno neravnomerniji u odnosu na zimski period godine, kada su one uniformnije i često slabije po intenzitetu - rekao je Nikolić.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video

02:51

KAKVO NAS VREME OČEKUJE ZA PRVOMAJSKE PRAZNIKE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track