KUĆA MILIĆA OD MAČVE ZAPUŠTENA RUINA: Slavni srpski slikar sam ju je gradio, a postaje ATRAKCIJA! Evo kako sada izgleda (FOTO)
Foto: Screenshot, Kurir/Z.G.

Kula na zlatiboru

KUĆA MILIĆA OD MAČVE ZAPUŠTENA RUINA: Slavni srpski slikar sam ju je gradio, a postaje ATRAKCIJA! Evo kako sada izgleda (FOTO)

Društvo -

Kula na Zlatiboru” u naselju 25.maj, kako ju je nazvao naš poznati slikar Milić od Mačve, biće rekonstruisana. Kuća je sada vidno zapuštena i ruinirana nakon obnove predstavljaće jednu kulturnu atrkaciju na ovoj planini.

Milić od Mačve
Milić od Mačvefoto: Printskrin / You Tube

Srpski slikar Milić Stanković (1934-2000) poznatiji kao Milić od Mačve na Zlatiboru je sedamdesetih i početkom osamdesetih prošlog veka napravio kuću i atelje.

Prema rečima Darka Đurovića, direktora Inovacionog biznis centra Zlatibor, opština Čajetina je pre četiri godine od naslednika otkupila kuću i sada angažovala ovaj centar da napravi projekat rekonstrukcije i konzervacije.

Darko Đurović
Darko Đurovićfoto: Kurir/Z.G.

- Po idejnom projektu nakon sanacije to bi trebalo da bude novi kulturni segment u bogatoj turističkoj ponudi Zlatibora. Kuća nije zaštićena kao kulturno dobro, ali smo dobili savetodavno mišljenje zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva o tome kako čitav prostor i kuću turistički valorizovati, zaštiti i konzervisati - kaže Đurović.

1 / 6 Foto: Kurir/Z.G.

Đurović objašnjava da je ova "kula" zanimljivo graditeljsko rešenje i da je celina jedinstvena iako se radi o kolažu stare brvnare i citata, odnosno interpretacije srednjovekovnih manastirskih kula, pirgova i kolonade stubova koje povezuje kule, predstavljajući simboličnu kapiju kroz koju se ulazi u omaleno dvorište.

- Dobijene su dozvole za rekonstrukciju i urađena je projektno-tehnička dokumentacija. Realizacija bi trebala da bude ove ili sledeće godine, što najviše zavisi od sredstava kojim budemo raspolagali. Po predračunu je potrebno oko 17 miliona dinara samo za rekonstrukciju, obnovu i izgradnju jednog objekta upravne zgrade. Planira se da postane svojevrsni muzej koje će prikazati umetnikovo nasleđe, njegov umetnički rad i neke druge elemente - kaže Đurović i dodao je da će verovatno biti i digitalana izložba u okviru koje će se menjati postavke s vremena na vreme.

STALNA POSTAVKA

Milićevo ulje na platnu

Milić od Mačve, kuća
foto: Kurir/Z.G.

U Kulturnom centru Zlatibora nalazi se stalna postavka od šest izloženih dela Milića od Mačve, koja su u vlasništvu opštine Čajetina. U okviru ove postavke nalaze se slike rađene tehnikom ulja na platnu. Četiri slike su iz približnog perioda. Nastale od 1993. do 1997. godine, uramljene su 2022. godine. Dve starije slike, iz 1975. i 1983. godine, izložene su u originalnim ramovima.

Sredstva za ovaj projekat će se tražiti od nadležnog ministarstva, a i opština Čajetina će takođe izdvojiti deo sredstava.

Darko Đurović napominje da će se kuća sačuvati u originalu koliko je to moguće, jer ima određenu umetničku i arhitektonsku vrednost. Veliki deo kuće je sam slikar gradio uz pomoć majstora i prijatelja, pa je i sama kuća njegovo umetničko delo. Pored toga, uradiće se i parking, upravna zgrada i prateći sadržaji za turiste.

Đurović je dodao da će ovo postati kulturna atrakcija na Zlatiboru i da je to još jedan dokaz da opština Čajetina poštuje kulturne vrednosti na njenoj teritoriji.

Kurir.rs/ Z.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track