3 TROPSKA TALASA, TEMPERATURE DO 40 STEPENI I NEPOGODE! Meteorolog Ristić dao detaljnu prognozu za leto, evo šta nas čeka
Foto: Zorana Jevtić, Kurir Televizija

rolerkoster

3 TROPSKA TALASA, TEMPERATURE DO 40 STEPENI I NEPOGODE! Meteorolog Ristić dao detaljnu prognozu za leto, evo šta nas čeka

Društvo -

Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu dugoročnu vremensku prognozu za leto, a prema trenutnim izgledima vremena za jun, jul i avgust ovo leto imaćemo više kiše, a manje sušnih dana.

Meteorolog Ristić ističe za Kurir da će najveći uticaj na vremenske prilike u predstojećoj prolećno-letnjoj sezoni imati Azorski anticiklon, odnosno polje visokog pritiska iznad Atlantskog okeana, sa centrom iznad Azorskih ostrva, koja se nalaze zapadno od Španije i Portugalije.

Ivan Ristić, Milan Stevančevič
foto: Kurir tv

- Talasi svežeg i vlažnog atlantskog vazduha kretaće se po obodu ovog anticiklona preko zapadne i srednje Evrope dalje na istok, izazivajući prolazna naoblačenja, osveženje, kišu, pljuskove, ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom i gradom. Prethodne godine na vreme je u velikoj meri uticao afrički anticiklon koji je sa severa Afrike doneo na evropski kontinent suv i veoma topao vazduh i izazvao sušu, velike vrućine i česte požare. Ove godine se u više navrata očekuje uticaj afričkog anticiklona, ali vrlo kratko, tako da će vreme na evropskom kontinentu biti u granicama normalnih kolebanja bez dužih sušnih perioda i dužih toplotnih talasa. Najtoplije sa najviše sunčanih intervala i najmanje padavina biće kao i svake godine u Španiji, Grčkoj i Turskoj - objašnjava meteorolog i dodaje:

- Na vreme u našoj zemlji takođe najveći uticaj imaće Azorski anticiklon, tako da će se talasi vlažnog i svežijeg vazduha kretati preko naše zemlje donoseći naoblačenje, osveženje, kišu ali i lokalne nepogode praćene grmljavinom, jakim vetrom i gradom. Nepogode će biti najizraženije na samom kraju toplotnih talasa koje će usloviiti afrički anticiklon donoseći suv i veoma topao vazduh i temperature blizu 40°C.

Prognoza u Srbiji za letnje mesece

Metorolog Ristić ističe da nas prema sadašnjim izgledima vremena za predstojeće leto očekuju tri toplotna talasa. U junu, julu i avgustu biće oko 20 dana sa temperaturuama oko ili iznad 30 stepeni Celzijusa, a količina padavina biće u granicama normalnih vrednosti za leto.

Meteorolog kaže da će prva polovina maja biti promenljiva, smena sunca i oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima kiše ponegde grmljavinom i gradom.

- Jutarnja temperature od 7°C do 12°C dok će se najviša dnevna kretati od 17° do 22°C početkom i 20°C do 25°C sredinom meseca.

Krajem druge i početkom treće dekade stabilizacija vremena i dalji manji porast temperatura koje će oko 20. maja biti između 23°C i 28°C, dakle prave prolećne. Kraj maja i prva dekada juna ponovo više oblaka, a manje sunca povremeno sa kišom jutarnje temperature u ovom period biće od 11°C do 15°C a najviše dnevne od 23°C do 27°C.

Jun

- Prva dekada juna donosi nestabilno vreme uz više oblaka, a najviše dnevne temperature u tom periodu biće između 23- 27°C. U trećoj dekadi juna očekuje prvi toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 30°C do 35°C. Toplo i lepo vreme potrajaće do 5. jula kada će doći do promene vremena praćeno kišom, pljuskovima kiše lokalno nepogodama i gradom - kaže Ristić.

Jul

- U prvim danima jula meseca očekuju se pljuskovi i nepogode, a do sredine jula biće promenljivo temperatura će biti u granicama proseka za mesec jul i kretaće se od 15°C do 19°C u jutarnjim i 25°C do 30°C u popodnevnim časovima.

Tokom treće dekade jula puno sunca, a malo oblaka najviše dnevne temperature preko 30°C, najtoplije će biti oko 24. jula sa najvišom dnevnom temperaturom od 35°C do 40°C.

Vrućine, Leto Vrućina, leto, Vrućina, Tropske Vrućine, Toplotni Talas, Ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Avgust

Avgust će početi manjim osveženjem koje će nam prijati nakon toplotnog talasa tokom treće dekade jula. Treba napomenuti da se nakon vrlo visokih temperatura mogu desiti jake lokalne nepogode praćene nepogodama koje mogu naneti kako štetu usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa.

Do sredine meseca biće promenljivo, nestabilno sa temperaturama malo iznad normale za mesec avgust, zatim se očekuje još jedan toplotni talas, koji se završava oko 25. avgusta kada će doći do prvog jačeg osveženja sa kišom i koji će biti najava predstojeće jeseni - najavio je Ristić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track