KAKO OČUVATI I UNAPREDITI RURALNE SREDINE: Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke, OVO JE BILA TEMA (FOTO)
Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke, Foto: Milan Obradović

Kako očuvati i unaprediti ruralne sredine?

KAKO OČUVATI I UNAPREDITI RURALNE SREDINE: Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke, OVO JE BILA TEMA (FOTO)

Društvo -

"Kako očuvati i unaprediti ruralne sredine?" bila je tema današnjeg sastanka ministra za brigu o selu Milana Krkobabića sa ambasadorkom SR Nemačke u Republici Srbiji gospođom Anke Konrad.

Na sastanku, održanom u Palati Srbija, istaknut je izuzetan značaj privredne saradnje Srbije i SR Nemačke, koja predstavlja više nego dobru osnovu i za dalje rešavanje pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj - za odnos urbanog i ruralnog.

Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke
Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke foto: Milan Obradović

- Iskustva jedne od najjačih ekonomija sveta biće nam dragocena, a posebno cenimo izraženu spremnost da nam u tome i praktično pomognu - izjavio je ministar Krkobabić.

Učesnici sastanka razgovarali su o izazovima sa kojima se obe zemlje suočavaju u kompleksnom pitanju razvoja ruralnih područja. I jedna i druga zemlja nalaze načine da život na selu učine primamljivim i da proces migracija iz gradova u sela, koji je započeo u vreme pandemije korona virusa, nastave novim programima za obnavljanje nerazvijenih regiona i sistematskim poboljšavanjem uslova života i rada u seoskim sredinama.

Nemačka ambasadorka Anka Konrad
Nemačka ambasadorka Anka Konrad foto: Milan Obradović

Sagovornici su istakli da su investicije Nemačke u Srbiji značajne u velikim gradskim centrima, ali i dosadašnja ulaganja u manja mesta kao što su Mionica, Vlasotince, Vranje.. predstavljaju pravi motor razvoja tih sredina i priliku za ljude da u svojim sredinama ostanu da žive i rade ili da neki novi pođu u te krajeve.

- Mala preduzeća do 50 zaposlenih su pravi recept za ekonomsku održivost ruralnih krajeva - jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke
Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke foto: Milan Obradović

Nemačka strana iznela je primere kako mali proizvođači, dominantni u ruralnim područjima, traže način da postignu konkurentnost proizvodnjom organskih kultura, tzv. biofarmingom, proizvodnjom retkih vrsta voća i povrća ili seoskim turizmom i u svemu tome se oslanjaju i na pomoć države.

Srpska strana je istakla rezultate programa oživljavanja zadrugarstva kao modela organizovanja malih individualnih proizvođača, kao i uspešan program naseljavanja praznih seoskih kuća.

Tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima. Ministar Krkobabić je ukazao na inicijativu za uvođenje socijalne-garantovane penzije za sve stanovnike preko 65 godina koji nemaju penziju ni druga primanja, od kojih je najviše žena u selima, čak 85 posto, a kojima je potrebno obezbediti sopstveni vid prihoda, kako zbog njihovog ekonomskog položaja tako i zbog neophodnog ličnog dostojanstva.

Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke
Milan Krkobabić se sastao sa ambasadorkom Nemačke foto: Milan Obradović

Dogovoreno je da se saradnja nastavi praktičnim koracima i razmenom dobrih, ali svakako korisnih i loših iskustava u preduzetim merama.

Sastanku su prisustovali i šef privrednog odeljenja Ambasade Nemačke dr Denis Kajzer, šef odeljenja za socijalnu politiku Per Krumrej, predsednik akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić i saradnici ministra.

Kurir.rs

Bonus video

01:27

SELO DREN ČUVA OSTATKE NAJSTARIJE PRAVOSLAVNE SVETINJE NA KOSMETU! Sada u njemu živi 200 ljudi, a školu pohađa samo ŠESTORO DECE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track