POVERENICA JANKOVIĆ REAGOVALA NA PATRIJARHOV SNIMAK: Duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči kojima se žene nazivaju bednicama
Foto: Beta Miloš Miškov

POVERENICA JANKOVIĆ REAGOVALA NA PATRIJARHOV SNIMAK: Duboko ponižavajuće i uznemiravajuće reči kojima se žene nazivaju bednicama

Društvo -

"Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC", reakcija je poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković na snimak koji je pojavio na internetu, a na kome patrijarh Porfirije govori o "senzitivnom jeziku", obraćajući se nekome sa "jadnice".

Dodatno zabrinjava, naglašava Janković, što takve reči dolaze u trenucima "izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu - deca i žene".

"U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči", navodi poverenica ua objavi na društvenoj mreži Fejsbuk.

Porfirije, patrijarh Porfirije, patrijarh
foto: Printscreen

Između ostalog, na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, patrijarh kaže:

"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže ‘a zašto nisu brinuli se o ženama, žene su ugrožene’, pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe bre bedo jedna".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track