KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

kurir tv

KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak

Društvo -

Predsednik Majkrosofta Bred Smit izjavio je da veštačka inteligencija ima ogroman potencijal i može da se iskoristi za dobrobit čovečanstva, kao i da američka Vlada mora da brže reguliše ovu oblast.

On smatra da veštačka inteligencija može da se iskoristi u medicini, za otkrivanje novih lekova, u dijagnostici, prilikom prirodnih katastrofa.

Smit je pozvao novu vladinu agenciju u SAD da reguliše sisteme veštačke inteligencije, dodavši da šestomesečna pauza u razvoju AI, koju su predložili između ostalih šef Tesle i Tvitera Ilon Mask i suosnivač Epla Stiv Vozniak, „nije odgovor”.

Veštačka inteligencija, AI
foto: Shutterstock

Gost "Pulsa Srbije" koji je obrazložio povoljni uticaj veštačke inteligencije je Ljubomir Kljajić iz Kancelarije za IT eUpravu o etičkim smernicama za primenu veštačke inteligencije.

Prvo je komentarisao i rekao da li ima razloga za strah jer je "kum" veštačke inteligencije, Džefri Hinton, dao ostavku u Guglu rekavši da je AI inferiornija u odnosu na ljudsku, ali da ni u to više nije siguran.

- Ne mogu da komentarišem njegovu ostavku, jer ne znam zapravo šta je razlog. Mogu da kažem da svaka tehnologija, ukoliko nema pravilno usmerenje i premenu kakvu čovek traži, onda može opasna. Mobilni telefon može biti opasan, pa čak i grejalica može biti opasna ukoliko je ostavite uključenu i ne vodite računa. U Srbiji, u martu mesecu ove godine, usvojene su etičke smernice za razvoj, primenu i implementaciju pouzdane i odgovorne veštačke inteligencije. Tim korak je Republika Srbija postavila temelj ka demokratskoj upotrebi AI tako da ona ne ugrozi osnovna ljudska prava - započeo je Kljajić.

01:34

KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak

Potom je prokomentarisao tvrdnje da će veštačka inteligencija da preplavi internet sa karakteristikom pravljenja montiranih, odnosno lažnih video snimaka, fotografija...

- To bi bio problem, da mi već nismo svedoci mnogih audio-video sadržaja na internetu za koje prosečni korisnik interneta ne može da razazna da li je verodostojno ili ne. Sigurno ste i u privatnom okruženju dobili video bilo kakve vrste, gde neka osoba kaže ili uradi nešto, pa se posle nekoliko dana sazna da je to bila samo obmana. Da li smo mi zapravo kao pojedinci u društvu bili sposobni da, i pre ere veštačke inteligencije, razaznamo da li je nešto istina ili nije. Po mom mišljenju, odgovor je ne. Meni je takođe nekada da uočim da li je slika fotošopirana ili nije. Smatram da su te izjave i tvrdnje veoma tendeciozne - rekao je Kljajić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track