PROVALJENA NOVA MASNA PREVARA, UPOZORAVAJU SE GRAĐANI Dovoljan je sekund nepažnje i ostajete BEZ NOVCA! Sve počinje jednom porukom
Foto: Shutterstock

ovako varaju žrtve

PROVALJENA NOVA MASNA PREVARA, UPOZORAVAJU SE GRAĐANI Dovoljan je sekund nepažnje i ostajete BEZ NOVCA! Sve počinje jednom porukom

Društvo -

Prevare na društvenim mrežama uzimaju maha, a sada se pojavila nova, putem Fejsbuka. Reč je o poruci koja uglavnom počinje sa "Strašno, pogledajte ko je umro".

Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovernih korisnika, koje potom ili "opelješe" ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama. Sada je konkretno reč o slučaju sa Fejsbuka, gde se ponovno širi jedna prevara i do sada je imala dosta uspeha, a odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Kroz "Messenger" ili preko statusa i komentara šalju se poruke "vidi ko je umro", "nećeš verovati ko je umro", "strašno, gle' ko je umro", "nećeš verovati ko je umro, znam da ga znaš pa ti šaljem"…

telefon, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Nikad u osnovnom delu poruke ne piše o kome se radi pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link. Oni koji kliknu, naći će se u problemu u slučaju da ispune "obrazac" na stranici koja se otvara. Od posetilaca se traži upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Fejsbuku.

Ako korisnik Fejsbuka to učini, prevaranti dobijaju pristup računu i sa njega dalje šalju identičnu poruku svima sa liste prijatelja, takođe sa lažnom informacijom o nečijoj smrti.

Kad neko izgubi pristupne podatke, može ostati bez novca! Ovo je posebno slučaj ako je povezao neke druge osetljive informacije sa računarom, a koje mogu da posluže za krađu.

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track