BOLNICA POD VODOM, ALI BORBA JOŠ TRAJE: Kurir u poplavljenom suterenu u Loznici, u toku veliko spremanje u Urgentnom centru (FOTO)
Foto: T.Ilić

BOLNICA POD VODOM, ALI BORBA JOŠ TRAJE: Kurir u poplavljenom suterenu u Loznici, u toku veliko spremanje u Urgentnom centru (FOTO)

Društvo -

LOZNICA – Pretposlednjeg majskog dana nebo se otvorilo nad Loznicom, a u tom potopu nastradao je i Urgentni centar smešten u suterenu hirurško-ginekološkog bloka Opšte bolnice. Voda je prodrla u službu prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja, kabinet za rendgen i CT dijagnostiku, specijalističke ambulante neurologije, psihijatrije, ortopedije, urologije i hirurgije, i otada su one van funkcije. Zaposleni već deset dana udarnički rade na čišćenju prostorija kako bi što pre ponovo primili pacijente, ali će im za otklanjanje štete od bujice trebati vremena.

Ekipa ‘’Kurira’’ posetila je Urgentni centar. Prijemna sala izgleda kao posle krečenja, ili velikog spremanja. Kreveti nagurani na sredinu, po njima posteljine, aparati, ali pod čist kao da nije plavljen. U susednom delu drugačija slika, nekoliko santimetara klizavog, žitkog blata, razvaljeni pregradni zidovi i izvaljena vrata, na zidu trag vode koja je premašila visinu radijatora. Zaposleni kažu da je voda ulazila kroz prozore, a na jednom delu zida probila je rupu i kuljala kao iz nabujalog izvora. Načelnik službe prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja dr Milorad Tadić zajedno sa osobljem spašava šta se spasti može. Vešti tehničari postali su ‘’stolari’ pa osposobljavaju ormare, police, trude se da poprave što se popraviti da. Objašnjava da se zbog velikih padavina, oko 70 l/m2, iz korita izlio kanal koji prolazi kroz bolnički krug, inače, u aprilu kompletno očišćen, ali je došlo do zagušenja kanalizacionih cevi koje odvode iz bolničkog kruga vodu. Bujica se spuštala i sa obližnjeg valjevskog puta i donela ogromnu količinu vode što kišna kanalizacija nije mogla da primi i došlo je do poplave.

1 / 11 Foto: T.Ilić

- U toku je sanacija poplavljenih prostorija i opreme. Formirane su komisije za popis oštećene medicinske i nemedicinske opreme, na teren su izašli i predstavnici osiguravajuće kuće. Uklonjeni su voda i šut iz poplavljenih prostorija, osposobljena oba lifta u zgradi, trenutno se peru podovi, pločice, nemedicinska oprema, a postavljeni su i uređaji za izvlačenje vlage. Posle toga sledi dezinfekcija prostorija i opreme, pa krečenje po nalogu šabačkog Zavoda za javno zdravlje. Osim računara i štampača, aparati i medicinska oprema službe urgentnog prijema nisu pretrpeli štetu. U toku je procena štete na starom skeneru, a imali smo sreće da poplava nije ‘’dohvatila’’ novi skener koji je u procesu montiranja. Nakon sanacije prostorija, dezinfekcije, završetka montaže, dozvole za puštanje u rad i obuke na novom aparatu skener dijagnostika biće kod nas ponovo dostupna. Ona se za hitne slučajeve trenutno obavlja u šabačkoj bolnici – objašnjava situaciju dr Tadić.

Pacijenti i pored otežanih uslova rada zbog toga ne trpe. Rendgen i ultrazvučna dijagnostika obavljaju se u zgradi Doma zdravlja, iz njega se pacijenti direktno upućuju na dalje preglede, a specijalističke ambulante neurologije, psihijatrije, urologije, ortopedije i hirurgije formirane su pri matičnim odeljenjima. Služba prijema i zbrinjavanja urgentnih stanja i dalje obezbeđuje transport povređenih i kritično obolelih pacijenata, a lekari pomažu u radu drugih službi i odeljenja. Uverili smo se da je novi skener preživeo, a stari su ‘’raskopali’’ majstori i gledaju kako da ga osposobe, sreća je, kažu ovde da voda nije stigla do ‘’srca’’ vrednog uređaja. U Urgentom se sve čini da što pre bude sređen, a želja je da početkom jula ponovo primi pacijente. Inače, ovo nije prvi put da je suteren pod vodom, plavljen je bio i u junu prošle godine kada zbog toga nije radio sedam dana.

Drenaža

Dva dana posle poplave državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Milošević posetio je poplavljeni deo bolnice, objavljeno je na sajtu ustanove. Predložio je da se uradi privremeno rešenje u slučaju novih poplava, tako što će se rekonstruisati unutrašnja stolarija-vrata na ulazu u CT kabinet koja bi sprečila prodor vode. Dugotrajno rešenje je projekat drenaže celog objekta koji je sastavni deo Projekta rekonstrukcije celog objekta za fazu 4 kod Ministarstva za javna ulaganja.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track