OPASNE POSLEDICE NAJEZDE KRVOPIJA: Trogodišnjem dečaku pola glave oteklo od uboda komarca! Ulaze i u oči (FOTO)
Trgodišnjaku otekla glava od ujeda komarca, Foto: Printscreen Instagram moj_beo_grad, Shutterstock

terorišu nas danima

OPASNE POSLEDICE NAJEZDE KRVOPIJA: Trogodišnjem dečaku pola glave oteklo od uboda komarca! Ulaze i u oči (FOTO)

Društvo -

Prethodnih dana stanovnici prestonice, ali i drugih gradova masovno se žale na najezdu komaraca! Ima ih tokom celog dana, a toliko su naporni i dosadni da ulaze i u oči! Ako vas ujede komarac, to može biti vrlo neprijatno, a ponekad mesto uboda može da otekne, tako je jednom dečaku (3) pola glave oteklo nakon uboda ove krvopije!

Majka je na društvenim mrežama objavila fotografiju otečene glave ovog mališana, što je izazvalo šok.

- Da li neko zna kada će da prskaju ove komarce koji nas terorišu danima? Ovo na potiljku je otok od ujeda komarca, dete ima tri godine - napisala je ona u grupi "Moj Beo grad".

Mališanu otekla glava od ujeda
Mališanu otekla glava od ujedafoto: Printscreen Instagram moj_beo_grad

Zaprašivanje komaraca počelo je sinoć, a kako je objasnila Dubravka Planinac, doktorka iz sektora za ekologiju JKP "Gradska čistoća", za Kurir televiziju, njihove ekipe zbog kišnih dana nisu mogle da izlaze na teren.

 dr Biserka Obradović
dr Biserka Obradovićfoto: Privatna Arhiva

Primarijus opšte prakse dr Biserka Obradović kaže za Kurir da zasad nema informacija da su registrovani komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila.

- Ovo su oni rečni kormarci, šumski, iz roda Aedes. Ove godine ima ih mnogo više zbog kiša, čak ih imamo i u jutarnjim satima. Međutim, kao i kod svakog uboda, imamo osobe koje su manje ili više alergične na ujed. Neko će imati tačkicu, neko plih, neko otok. Organizam različito deluje na alergen, tako da me ne iznenađuje što je tom mališanu otekla glava - navodi dr Obradović i dodaje:

- Oni koji su alergični trebalo bi da koriste antihistaminike, ali i sredstva koja sprečavaju ujede. Alergiju je lakše sprečiti nego lečiti.

Opasnost od virusa

Bojazan od egzotičnih vrsta

Dr Dubravka Planinac iz JKP "Gradska čistoća" objasnila je da se komarci suzbijaju na dva načina - suzbijanjem larvi i suzbijanjem odraslih jedinki:

- Sektor je krenuo sa suzbijanjem larvi još u martu. Izlazićemo na teren kad god nam vremenske prilike dozvole. Preparati koji se koriste su bezbedni. Oni su insekticidi koji deluju na dezorijentaciju insekta. Registrovani su i upisani u listu biocidnih preparata. Nema bojazni da se ikome nešto desi od njih. Mislim da je veća bojazan od egzotičnih vrsta, ima puno vrsta koje pratimo, koje su mnogo opasnije jer nose virus Zapadnog Nila. To je veća opasnost nego sam preparat.

komarac
foto: Profimedia

Tokom jučerašnjeg dana nismo dobili informaciju da li su otkriveni komarci zaraženi groznicom Zapadnog Nila.

Ovo virusno oboljenje prenosi se ubodom zaraženog komaraca, a infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u Srbiji 2012. Od tada pa do 2021. registrovano je ukupno 1.050 slučajeva groznice Zapadnog Nila u Srbiji, sa sumnjam da je 101 zaražena osoba od toga preminula.

Činjenice/Mere prevencije

- izbegavati izlaganje komarcima u vreme njihove najveće aktivnosti (u sumrak i zoru)

- izbegavati područja s velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.)

- koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte na otkrivenim delovima tela

- nositi odeću koja pokriva ruke i noge

- koristiti zaštitne mreže na prozorima i zaštitna sredstva u vidu tableta, tečnosti i slično.

Kurir.rs/ M. Branković

Bonus video:

06:02

ČOVEČE, MALARIJU PRENOSE KOMARCI, A NE LJUDI! Dr Šekler oštro prema predstvaniku SZO: Rekao je totalnu glupost! Sudanci su žrtve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track