MALA MATURA POČINJE 21. JUNA: Ovo su svi detalji polaganja završnog ispita za osmake, ali i upisa u srednje škole!
Foto: Marina Lopičić

traje tri daNA

MALA MATURA POČINJE 21. JUNA: Ovo su svi detalji polaganja završnog ispita za osmake, ali i upisa u srednje škole!

Društvo -

Završni ispit za osmake počinje u sredu 21. juna polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dan kasnije će rešavati zadatke iz matematike, a za 23. jun zakazan je treći test!

On je i novina, jer za razliku od prethodnih godina, deca ne rade kombinovani test, već odgovaraju na pitanja iz prirodnih i društvenih nauka, odnosno predmeta koji su sami izabrali (biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija).

Ove godine će treći test nositi manje bodova nego što je to ranije nosio kombinovani test, te je sada na ovom testu moguće osvojiti najviše 12 bodova. Ranijih godina testovi iz srpskog i matematike nosili su po 13 bodova, dok se ove godine na ova dva testa može osvojiti po 14 bodova.

Mala Matura
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova.

Osmaci će u svojim školama polagati testove, a početak polaganja zakazan je za 9 časova. Učenici će imati dva sata za davanje odgovora na 20 pitanja.

Činjenice/ Kalendar polaganja

- polaganje testa iz srpskog jezika 21. juna

- polaganje testa iz matematike 22. juna

- polaganje trećeg testa 23. juna

Da bi učenik mogao da se upiše u četvorogodišnje srednje škole moraju da isune jedan uslov, a to je da imaju minimalno 50 bodova nakon polaganja male mature. Učenici koji ne ispune ovaj uslov i ne skupe 50 bodova moći će da upišu srednje škole u trajanju od tri godine.

Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, učenici sastavljaju listu želja gde upisuju škole i profile za koji je pokazao najviše interesovanja, ali i potrebne bodove. Liste želja se mogu predati i elektronskim putem.

Nakon predavanja liste želja, čeka se raspored učenika, odnosno redosled kandidata za upis u srednje škole. Nakon objavljivanja spiska sledeći korak je upis u srednju školu.

Činjenice/ Upis u srednje škole

- popunjavanje liste želja elektronskim putem 29-30. juna

- predaja liste želja u osnovnoj školi 29. i 30. juna

- provera tačnosti liste želja 1. jula

- prijem prigovora učenika 1. jula

- konačna lista želja učenika 2. jula

- raspodela po školama i obrazovnim profilima 3. jula

Kurir.rs

Bonus video:

01:24

ĐACI OSMACI POD PRITISKOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track