"NIJE BILO TEŠKO" Maturanti odradili test iz srpskog jezika: Ova dva pitanja budućim srednjoškolcima zadala najviše muke
ilustracija, Foto: Marina Lopičić

polaganje srpskog jezika

"NIJE BILO TEŠKO" Maturanti odradili test iz srpskog jezika: Ova dva pitanja budućim srednjoškolcima zadala najviše muke

Društvo -

Počelo je polaganje male mature koje će trajati do 23. juna, a danas, prvog dana, đaci su polagali test iz maternjeg jezika.

Polaganje je počelo u devet sati, maturanti imaju dva sata da reše zadatke, a neki od njih su nakon sat i po počeli da izlaze iz kabineta.

Kažu da test nije bio težak, kao i da je bilo dva tipa zadataka.

- Nije bilo teško, pitanja su bila otvorenog i zatvorenog tipa. Ono što je meni bilo najteže jeste poslednje pitanje gde je bio tekst iz dela "Stari Vujadin" - rekao nam je jedan budući srednjoškolac.

Sa njim se slažu i drugi mali maturanti, prvo i poslednje pitanje je bilo najteže, a dodaju da su im bile teške i stilske figure.

- Prvi zadatak je bio biografija Mihajla Pupina, tu smo imali ponuđene rečenice kao odgovore. Prvi i 20., poslednji zadatak, to je svima bilo najteže za razumevanje. Bilo je teško i određivanje zavisnih rečenica, a malo su bile nejasne i stilske figure - kazao je još jedan budući srednjoškolac.

škola, đaci, ispit, test, polaganje, mala matura, polaganje male mature
foto: ATA Images

Podsetimo, ove godine budući srednjoškolci prvi put će na testu male mature umesto kombinovanog testa polagati test znanja iz predmeta po izboru.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati 25. juna od 8 časova na portalu Moja srednja škola.

Mala matura će se polagati 21. 22. i 23. juna u vremenskom periodu od 9 do 11 sati, tako što će se prvog dana polagati maternji jezik, drugoga dana matematika, dok će se trećeg dana, za razliku od prošle godini kada se polagao kombinovani test, polagati jedan od predmeta koji učenici odaberu.

Najviše učenika odlučilo se za test iz biologije (38 odsto), sledi geografija (29 odsto), istorija (16 odsto), hemija (9 odsto) i na kraju fizika (8 odsto).

Za vranjske osmake završni test iz maternjeg jezika prosečno težak

Za Lanu Nikolić test iz srpskog odnosno maternjeg jezika je bio prosečan po težini

"Niti nešto mnogo komplikovan, niti nešto mnogo lak prosečan test je bio. Zadovoljna sam kako sam uradila ne bojim se matematike, matematika je lagana ", kaže Lana koja planira da upiše Tehničku školu, smer elektrotehničar.

"Onako su bili teški , neki teški neki baš laki bili su delovi gde je neko baš morao da razmisli. Više se plašim matematike nego testa iz srpskog" , kaže Lazar koji želi da upiše Tehničku školu smer za kompjutere.

"Srednje težak test", napominje Andrej.

Na pitanje da li će test iz matematike biti teži Andrej tvrdi "ne srpski je najteži " i objašnjava da želi da upiše Ekonomsku školu, smer finansije.

Anifa je zadovoljna kao i njen drug Goran kako su uradili test, žele da upišu Tehničku školu.

U Vranju završni ispit u 2023. godini polaže 713 učenika. Za upis u srednje škole planirana su 2.220 mesta u Pčinjskom okrugu, a u Vranju 990, navode iz Odseka za obrazovanje u Vranju.

T.S.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja