NASTAVLJENA MALA MATURA: Osmaci slabi na dve nepoznate, a ni kupa im nije bliska! Čak 17 pitanja bilo je na zaokruživanje!
Foto: Ministarstvo Prosvete Srbije, Marina Lopičić

završni ispit

NASTAVLJENA MALA MATURA: Osmaci slabi na dve nepoznate, a ni kupa im nije bliska! Čak 17 pitanja bilo je na zaokruživanje!

Društvo -

Budući srednjoškolci danas su radili test iz matematike u okviru male mature, a najviše ih je namučila površina kupe, ali i jednačina sa dve nepoznate!

Većina učenika s kojima je reporter Kurira razgovarao kaže da je test iz matematike bio lakši nego test iz srpskog jezika, koji su radili dan pre. Međutim, svima je bio najteži poslednji zadatak, u kojem se od njih tražilo da izračunaju zapreminu dela valjka koji ne zauzima kupa. U poslednja tri zadatka od budućih srednjoškolaca traženo je da izvedu postupak, a mnogi to nisu uradili.

- Poslednja tri zadatka s postupkom su bila baš teška, ostalo je bilo lagano, zadnja tri nisam na kraju ni uradila. Imali smo da izračunamo i kilometre i neki isečak je bio, to nisam ni pročitala. Prvih 10 zadataka svako je mogao da uradi - rekla je za Kurir J. J. učenica OŠ "Drinka Pavlović".

Njen drug R. S. kaže da poslednji zadatak s valjkom i kupom nije ni pokušao da uradi. Budući srednjoškolac M. S. poslednja tri zadatka nije uradio.

- Imali smo i neki zadatak s bankom i menjanjem šifre, onda da izračunamo neke kilometre. Bio je težak i 19. zadatak sa šestouglom, gde smo dobili da izračunamo kolika je neosenčena površina. Poslednji je bio najteži, imali smo valjak i u valjku kupu, i dobili smo da izračunamo visinu valjka bez kupe - priseća se M. S.

Prvi put

Sutra polaganje izbornog predmeta

Svršeni osmaci sutra rešavaju test iz izbornog predmeta (biologija, geografija, istorija, hemija i fizika), za razliku od prethodnih godina, kada su radili kombinovani test. Test iz srpskog i matematike nosi po 14 bodova, a test iz izbornog predmeta 12 bodova. Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu najviše 40 bodova.

Učenici L. S. test iz matematike bio je teži nego test iz srpskog jezika, ali teži i od probnog prijemnog:

- Bilo mi je teško i računanje nepoznatih jednačina, bio je duži postupak i zadatak s kupom mi je bio baš težak.

Njen drug G. M. uradio je sve zadatke, ali je jedan pogrešno pročitao, te strahuje da mu on neće biti tačan.

Kurir.rs/ M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track