"STENICA IMA I U UTIČNICAMA!" Pedijatar objasnio zbog čega nakon ujeda ostaje VIŠE FLEKA NA KOŽI: Pre ujeda anesteziraju "žrtvu"
Foto: Kurir TV, Shutterstock

"STENICA IMA I U UTIČNICAMA!" Pedijatar objasnio zbog čega nakon ujeda ostaje VIŠE FLEKA NA KOŽI: Pre ujeda anesteziraju "žrtvu"

Društvo -

Pojedini učenici drugog razreda OŠ "Braća Jerković" iz Železnika koji su od 13. do 20. juna boravili na rekreativnoj nastavi u dečjem odmaralištu "Bela breza" u Rožanstvu na Zlatiboru vratili su se kući s crvenim flekama po telu, za koje roditelji tvrde da su ujedi stenica!

Redakciji Kurira javila se majka osmogodišnjeg dečaka i poslala nam je fotografije koje potvrđuju, kako kaže, da je imao 200 pečata, čak i na kapcima!

O ovom slučaju govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Dr Saša Milićević, pedijatar i Predrag Jakovljević, vlasnik turističke agencije.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Stenice se svugde mogu naći. To su male antipatične bubice, previjene dlačicama, sa dve antene na glavi. One se hrane tako što sisaju krv i zaista mogu da se nađu svugde: u koferima, torbama, čak i utičnicama. Na mestu ujeda ubrizgaju anestetik kao i komarci tako da se taj ubod ni ne oseti. Promene na koži su malo bliže jedna drugoj jer stenica kako se kreće ona ujeda. Stenice ne mogu ni da skaču ni da lete i onda se promene na koži vide jedna pored druge. Ujedi mogu da podsećaju na varičelu ili na alergijske promene, nekada čak i na morbile - rekao je Milićević i dodao:

- Terapija je jednostavna. Ako je jaka reakcija daju se lekovi iz grupe antihestaminika, a ponekad i kreme. To dosta svrbi pa od češanja nastanu povrede na koži zbog čega se daju i sekundarne masti. Često to prođe i samo od sebe - rekao je Milićević.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Jakovljević tvrdi da je objekat gde su učenici koji su dobili promene na koži od ujeda stenica bili smešteni najbolji i najkompletniji za đački turizam:

- Kao turistička agencija sarađujem dugo sa ovim objekatom i tvrdim da je jedan od najbojih objekata za đački turizam. Vrlo su pozitivna iskustva iz prethodnog perioda. Na osnovu iskustva sa drugim školama i roditeljima preporučili smo da deca tu odu. Ja nisam stručnjak iz oblasti medicine. Dece je bilo oko 180. Devet učitelja i učiteljica je brinulo o deci kao i pedijatar iz Užica. Tokom boravka nismo dobili nikakvu primedbu niti se iko žalio na nešto. Sad po povratku, nakon ujeda tih stenica za koje ne znamo gde su bile nastao je problem.

03:42

STENICA IMA I U UTIČNICAMA! Pedijatar objasnio zbog čega nakon ujeda ostaje VIŠE FLEKA NA KOŽI: Pre ujeda anesteziraju žrtvu

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track