"NAĐENO BLAGO JE OD JEVREJA KOJI SU GA SAKRILI OD NACISTA!" Sagovornici Kurir TV: Iz Srbije su odvezli 12 vagona ukradenih dobara
Foto: YouTube/JustAs it is, Kurir TV

kurir tv

"NAĐENO BLAGO JE OD JEVREJA KOJI SU GA SAKRILI OD NACISTA!" Sagovornici Kurir TV: Iz Srbije su odvezli 12 vagona ukradenih dobara

Društvo -

Svi svetski mediji, kao i domaći, juče su objavili neverovatnu vest o sakrivenom blagu iz Drugog svetskog rata, koje je pronađeno tokom rekonstrukcije jedne kuće u poljskom gradu Lođu.

Na stotine komada srebrnog pribora i drugih vrednih predmeta pronađeno je skriveno u dvorištu kuće u Lođu, gradu koji je pre rata, bio dom za preko 200.000 Jevreja.

Zato se i pretpostavlja da su predmeti, čija se vrednost procenjuje, pripadali jevrejskoj porodici koja je odlučila da ih sakrije tokom nacističke invazije na Poljsku.

Poljska, Lođ, blago, Drugi svetski rat
foto: YouTube/JustAs it is

Dragocenosti, koje su zakopane na maloj dubini, bile su prekrivene tkaninom i naslaganim ciglama, a uključuju novčiće, satove i delove lustera. Ovo je samo jedan mali deo umetnina, nakita i kulturnog blaga nestalih tokom Drugog svetskog rata.

O ovoj temi diskutovali su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije, dr Milan Koljanin, istoričar i Vanja Bulić, pisac.

Koljanin je rekao da su porodice sakrivale skupocenosti, pa se osvrnuo i na krađe koje su izvršene u Srbiji:

pad Beograda, Drugi svetski rat
foto: Arhiva

- Taj deo Poljske je bio priključen tadašnjoj Nemačkoj, a predviđen je za Germanizaciju. Čak je promenjeno ime gradu u Licmenštat. Jevreji su natrpani u jedan geto, a oni koji su hteli da sačuvaju svoju imovinu, to su radili i na način sakrivanja. Na žalost, svi ti ljudi si ubijeni, a povremeno se nađu pojedine skupocenosti. Uostalom, i na teritoriji okupirane Srbije je uništeno ili odnešeno dosta dobara iz akademija itd - započeo je Koljanin, pa nastavio:

- To je Nemcima bilo bitno, 12 vagona arhivske građe je odneseno, pre svega u Beč, tamo je bio centar. Time su hteli da dokažu da je Srbija kriva za Prvi svetski rat. Naravno, na udaru su bili Jevreji i njihova imovina, koja je isključivo bila u nadležnosti nemačkih okupacionih organa, koji su sistematski pljačkali, a potom i pobili Jevreje.

Bulić je komentarisao knjige koje su nestale ili su uništene tokom agresije nad Srbijom:

00:46

NAĐENO BLAGO JE OD JEVREJA KOJI SU GA SAKRILI OD NACISTA! Sagovornici Kurir TV: Iz Srbije su odvezli 12 vagona ukradenih dobara

- Biblioteka je fingirano spaljena, ustvari je sve to odneseno. Između ostalog, u biblioteci je bilo oko 2.000 knjiga u rukopisu iz radnog Srednjeg veka. Zamislite ko to ima. Najznačajnija naša prepiska, Srbije sa Nemačkom, Austrijom, Rusijom... Dakle, neverovatna arhivska građa, a pre svega istorijska. Potom i soba Vuka Karadžića, Đure Daničića... Čak je i pored 350.000 knjiga, bilo je i oko 200.000 svesaka i onoga što nije knjiga. Sve to je, uglavnom, opljačkano. Nemci ne bi uništili ono što mogu koristiti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track