U OVIM LETOVALIŠTIMA KOJE VOLE SRBI NI PROBIOTIK NE DAJU BEZ RECEPTA! Dr Milićević: Tamo je sve skuplje, na put NE IDITE BEZ OVOGA
Foto: Shutterstock

OBAVEZNO PONESITE

U OVIM LETOVALIŠTIMA KOJE VOLE SRBI NI PROBIOTIK NE DAJU BEZ RECEPTA! Dr Milićević: Tamo je sve skuplje, na put NE IDITE BEZ OVOGA

Društvo -

Sezona godišnjih odmora je počela, mnogi u žurbi i pakovanju zaborave da ponesu lekove koji im, ne daj bože, mogu zatrebati, posebno probiotik budući da su stomačne tegobe najčešće boljke na odmoru!

Pored toga, lekari savetuju za Kurir da se putna apoteka ponese jer u mnogim zemljama gde Srbi najčešće letuju lekovi su skuplji ili ih nije moguće kupiti bez lekarskog izveštaja, pa čak ni probiotik ili lek za alergiju!

Doktorka Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže za Kurir da osobe koje imaju hronična oboljenja svakako nose svoje lekove na putovanje, ali da bi i oni koji nemaju zdravstvenih problema trebalo da ponesu neke najosnovnije medikamente.

Dr Radmila Šehić
Dr Radmila Šehićfoto: screenshot KCN

- Savetujem da se ponese neki blagi analgetik, kao i neke kreme koje se lokalno koriste kod uboda insekata, preporučuje se i probiotik. Antibiotike ne treba nositi, niti bilo kakve preparate jačeg dejstva, to ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, već samo uz preporuku lekara. Oni koji imaju alergiju na sunce treba da ponesu lekove koje zbog toga koriste - navodi dr Šehić i podseća da bi te osobe trebalo da počnu sa upotrebom antihistaminika dve nedelje pred odlazak na more.

Putna apoteka za odrasle:

  • analgetik
  • probiotik
  • kreme kod ujeda insekata
  • lek za alergiju

Za putnu apoteku za mališane nešto je duži spisak, a pedijatar dr Saša Milićević savetuje da roditelji ponesu lekove, jer se u inostranstvu čak ni lek za alergiju ne može kupiti bez lekarskog recepta.

Dr Saša Milićević
Dr Saša Milićevićfoto: Shutterstock, Kurir Televizija

- Za decu svakako u putnoj apoteci treba da se nađe lek protiv povišene temperature, to je jako važno. Treba poneti kapi za nos ili sprej koji u sastavu ima morsku vodu. Treba spakovati i lek protiv alergije, važno je poneti i probiotik, ali i nekoliko kesica sredstva za rehidraciju ako dete dobije dijareju ili povraća - navodi dr Milićević za Kurir.

Putna apoteka za decu:

  • lek za spuštanje temperature
  • kapi ili sprej za nos
  • probiotik
  • sredstva za rehidraciju
  • antibiotska mast
  • antibiotik

Dodaje da treba poneti i antibiotsku mast u slučaju infekcije na koži ili oka.

- Nije loše da se ponese i antibiotik širokog spektra, ali nikako ga ne treba davati detetu bez preporuke lekara. Obavezno je poneti i zaštitnu kremu za sunčanje - navodi on.

Sagovornik savetuje da građani sa sobom ponesu putnu apoteku, s obzirom na to da nisu svuda isti lekovi kao naši.

- U Egiptu i Tunisu su lekovi malo drugačiji, nego što je to slučaj u Turskoj, Grčkoj i Crnoj Gori. Daj bože da ne treba, ali bolje je da čovek ima kod sebe lekove. Tamo su lekovi skuplji nego u Srbiji, a većina njih ne može da se kupi u apoteci bez izveštaja lekara. U nekim apotekama traže čak izveštaj i za probiotik i lek za alergiju - napominje dr Miličević.

Kurir.rs/ M. Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track