TOPLOTNI TALAS LUCIFER STIGAO U SRBIJU, A TEMPERATURA NI NOĆU NEĆE BITI ISPOD 20 STEPENI: Evo kako lakše da podnesemo vrućine
Foto: Zorana Jevtić

u sredu i četvrtak do 40 stepeni

TOPLOTNI TALAS LUCIFER STIGAO U SRBIJU, A TEMPERATURA NI NOĆU NEĆE BITI ISPOD 20 STEPENI: Evo kako lakše da podnesemo vrućine

Društvo -

U Srbiji danas toplo sa temperaturom do 34 stepena, a od 16. do 20 . jula očekuju nas visoke temperature od 35 do 40 stepeni Celzijusa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

- Najniža temperatura biće od 11 do 19 stepeni, a najviša 34. U Beogradu sunčano sa slabim do umerenim vetrom zapadnih smerova i temperaturom od oko 19 do 34. U Srbiji će ove sedmice biti sunčano i toplo, a pljuskovi sa grmljavinom mogući su u četvrtak posle podne, uveče i noću, naročito na severu.

U Beogradu u narednih sedam dana sunčano, a najtoplije biće u sredu i četvrtak, sa temperaturom od 36 do 38 stepeni. U četvrtak uveče mogući su pljuskovi s grmljavinom - navodi RHMZ i dodaje da se u sedmici od 16. do 20. jula očekuju temperature od 35 do 40 stepeni i u velikim gradovima tropske noći sa minimalnim temperaturama iznad 20 stepeni.

leto, vrućina, paklena vrućina, žeđ
foto: Nemanja Nikolić

Visoke temperature mogu negativno uticati na zdravlje, te lekari upozoravaju da bi se trebalo kloniti vrućine koliko god je to moguće u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 sati.

Doktori savetuju da su na visokim temperaturama prvi na udaru krvni sudovi, jer se šire, a kao posledica toga može doći do pada krvnog pritiska, što može biti prečica za infarkt i šlog. Ipak, gde god da boravite, sa sobom uvek morate imati flašicu vode.

Vrućine, Leto Vrućina, leto, Vrućina, Tropske Vrućine, Toplotni Talas, Ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Važno je zaštititi se i od sunčanice i UV zračenja tako što ćete pre svakog izlaska naneti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom ili kačket i naočare za sunce. Trebalo bi nositi laganu odeću od prirodnih materijala, poput lana i pamuka svetlih boja, koje reflektuju sunčeve zrake i omogućavaju da koža slobodno diše.

Saveti kako se ponašati na vrućini

  • Izbegavajte izlaske na sunce u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 h
  • Obavezno sa sobom nosite flašicu vode
  • Pre izlaska na sunce namazati kremu sa zaštitnim faktorom
  • Nosite šešir ili kačket i naočare za sunce
  • Nosite udobnu odeću od prirodnih materijala, svetlijih boja
  • Unosite što više tečnosti
  • Izbegavati alkohol, energetska pića, napitke na bazi kofeina
  • Jesti hranu koja sadrži manje masnoća, poput ribe, povrća, voća
  • Zaštitite prostorije od sunčevih zraka
  • Klima-uređaj podesiti da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude više od sedam stepeni
  • Ne ostavljajte decu i ljubimce u automobilu
Vrućine, Leto Vrućina, leto, Vrućina, Tropske Vrućine, Toplotni Talas, Ilustracija
foto: Zorana Jevtić

Pored svega ovoga, unos tečnosti je takođe bitan, zato treba što više unositi negaziranu vodu i napitke koji sadrže minerale, zatim čaj, ceđene sokove i limunadu. Iako je kafa omiljeni napitak, tokom vrelih dana bi je trebalo izbegavati jer je diuretik i podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, što može dovesti do dehidratacije.

Kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track