TUŽBA Šolak duguje filmadžijama 12 miliona evra! SBB na sudu jer ne plaća autorska prava za emitovane filmove
Foto: Printscreen, Damir Dervišagić, Dragana Udovičić, Ana Paunković, Nebojša Mandić

TUŽBA Šolak duguje filmadžijama 12 miliona evra! SBB na sudu jer ne plaća autorska prava za emitovane filmove

Društvo -

Vlasnik Junajted grupe Dragan Šolak još jednom pokazao da je zaštitni znak njegovog poslovanja izbegavanje plaćanja zakonskih obaveza u Srbiji

Vlasnik Junajted grupe Dragan Šolak pokazao je na još jednom primeru da je zaštitni znak njegovog poslovanja - izbegavanje plaćanja zakonskih obaveza u Srbiji. Ovoga puta na Šolakovom udaru našli su se filmski stvaraoci koji preko suda moraju da traže neplaćena autorska prava za dela koja je ovaj biznismen reemitovao kroz svoju korporaciju.

Dug SBB, Šolakovog kablovskog operatera, trenutno iznosi više od 12 miliona evra. Međutim, on uporno odbija da plati filmskim i televizijskim autorima korišćenje njihovih dela, te se rešavanje problema naplate autorskih prava preselilo u sudnicu, gde traje iscrpljujuća borba filmadžija s timovima advokata Šolakove korporacije.

Inače, SBB je jedini kablovski operater u Srbiji koji ne plaća autorska prava, a Srbija je jedina zemlja, od mnogih u kojima posluje Šolakova Junajted grupa, u kojoj on ignoriše ove obaveze.

Jedine neplatiše

Zbog ovakvog ophođenja Šolakove firme prema autorima i njihovom delu, Organizacija filmskih autora Srbije (UFUS AFA Zaštita), preko koje se kolektivno ostvaruju imovinska autorska prava filmskih autora i drugih nosilaca prava, obratila se sudu. Prema presudi u koju je Kurir imao uvid, pomenuta organizacija objašnjava da SBB „reemitovanjem filmskih dela preko svoje distributivne mreže od 1. januara 2019. do presuđenja povređuje prava autora na filmskim delima“ i traže da se zabrani SBB da „na isti ili sličan način vređa autorska prava na filmskim delima“.

Iz Organizacije filmskih autora Srbije (UFUS AFA Zaštita) kažu da su zbog neplaćenih autorskih prava bili primorani da pokrenu čak pet sudskih sporova protiv SBB i napominju da ne mogu da komentarišu sporove u toku.

- Svi veliki operatori, uključujući i Telekom Srbije, imaju dozvole naše organizacije za reemitovanje filmskih dela i izmiruju svoje obaveze prema autorima od 2018. godine, kada su se stekli zakonski uslovi i počela naplata tantijema. Kompanija SBB Serbia Broadband od 2018. pa do danas filmskim i televizijskim autorima duguje više od 12 miliona evra, zbog čega smo protiv ove kompanije pokrenuli pet sudskih sporova. Prvostepenom presudom po jednoj od pomenutih tužbi kompanija SBB dužna je da, na ime naplate tantijema za period od 1. januara 2019. do 31. avgusta 2021. godine, autorima isplati 518 miliona dinara - objašnjavaju u ovoj organizaciji.

Nerazumljiva im tužba

Tekst presude, u kojem se detaljno opisuje tok procesa, može se otkriti strategija SBB i videti na koje sve načine su advokati ove kompanije pokušavali da obore tužbe, pa su se, između ostalog, vadili na to da im je tužba „apstraktna“ i „nerazumljiva“, te da ne znaju ni koja su filmska dela u pitanju, ni čija su, pa čak ne znaju ni kako su ih reemitovali.

- Nije jasno o kakvim i čijim filmskim delima je reč, s obzirom na to da postoje različite vrste filmskih dela, te o kakvim pravima autora i o kojim filmskim delima je reč, s obzirom na to da postoje brojna različita prava autora propisana zakonom, kao i brojna filmska dela. Dalje je (tuženi) naveo da nije jasno ni o kakvoj tačno distributivnoj mreži je reč, imajući u vidu da postoje različite vrste mreža za koje je tuženi registrovan (kablovska, fiksna, satelitska, optička)... Stoga smatra da ovako apstraktno postavljen i nerazumljiv tužbeni zahtev nije jasan, niti je tražena zabrana izvršiva - piše u tekstu.

Prava potražuju ugledni filmski radnici

Od Dragojevića, Bajića, do Gage Markovića i Golubovića

Organizacija filmskih autora Srbije okuplja oko 400 autora koji su svi, kako navode iz ove organizacije, upoznati s tokom svih sudskih procesa. Kako napominju, o dugovanju SBB prema filmskim autorima bilo je reči i na skupštini organizacije, održanoj sredinom juna. Neki od najpoznatijih filmskih stvaralaca su u organima UFUS AFA Zaštita, pa je tako reditelj Srđan Dragojević predsednik Upravnog odbora, a potpredsednici su njegove kolege reditelji Srdan Golubović i Darko Lungulov. U upravi sede i Darko Bajić, Goran Marković, Ðorđe Milosavljević a među članovima je i Predrag Gaga Antonijević.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track