NOVI TROPSKI TALAS U SRBIJI, ŽIVA SKAČE I DO 40: Šok-temperature na planinama jutros u 7! Ništa od spavanja, ovoliko će biti noću
Foto: Beta/Dragan Gojić

žega topi srbiju: U velikim gradovima očekuju se i tropske noći

NOVI TROPSKI TALAS U SRBIJI, ŽIVA SKAČE I DO 40: Šok-temperature na planinama jutros u 7! Ništa od spavanja, ovoliko će biti noću

Društvo -

BEOGRAD - Vreme će danas u Srbiji biti pretežno sunčano i veoma toplo nakon jutarnje kratkotrajne magle po kotlinama i visoravnima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod u najnovijoj vremenskoj prognozi.

Duvaće slab i promenjiv vetar, najniža temperatura od 18 stepeni do 23, a najviša od 35 do 38.

U Beogradu će danas biti veoma sunčano i toplo sa slabim promenjivim vetrom. Najniža temperatura od 19 do 23 stepeni a najviša oko 37.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

Inače, sa Mediterana nam stiže sve topliji vazduh, a na snazi je crveni meteo-alarm. Najviša dnevna temperatura danas će iznositi i do 38 stepeni. Osveženje se ne nazire, objavio je RTS.

Na snazi je upozorenje RHMZ-a na visoke temperature, koje važi do 19. jula - danas i u prvoj polovini naredne sedmice očekuje se lokalno i do 40 stepeni. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći.

Najniža temperatura danas iznosi od 18 do 23 stepena, a najviša od 35 do 38 stepeni.

Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Jugoistočna Srbija su pod crvenim meteo-alarmom što znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Za danas je prognozirana i veoma visoka vrednost UV indeksa, što znači da se treba kloniti sunca. Ako već izlazite, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Zaštitni faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i posle svakog boravka u vodi.

Temeprature jutros u 7 sati

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Kada je reč o klima-uređajima, njih ne treba koristiti dok temperatura ne pređe 30. podeljak. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5–10 °C niža od spoljne temperature vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24–28 °C.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima kako da postupaju u vrelim danima.

Kurir.rs/Beta/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track