STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Iz bazena vreba smrtonosna ameba, ali i virusi, bakterije i gljivice, koji izazivaju upale i polne bolesti
Foto: Zorana Jevtić

OPREZ

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Iz bazena vreba smrtonosna ameba, ali i virusi, bakterije i gljivice, koji izazivaju upale i polne bolesti

Društvo -

Pored smrtonosnih ameba koje "jedu mozak", iz bazena i kupališta vrebaju razni virusi, bakterije i gljivice, koji kod kupača mogu izazvati upalu kože, uva, oka, stomačne probleme, pa čak i polne bolesti, bez obzira na to da li su u pitanju deca ili odrasli, upozoravaju stručnjaci za Kurir!

Ovih dana Srbija meri rekordno visoke temperature, a mnogi su spas od letnje žege pronašli upravo na kupalištima. Doktorka Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da nisu retke pojave da se relaksacija i opuštanje pored vode iskomplikuju pojavom infekcija bakterijama, gljivicama ili virusima.

- Dobro je poznato da se na vlažnom peškiru, ležaljci, prostirci mikroorganizmi zadržavaju do šest sati, pa je najbitnija preventiva korišćenje svog suvog peškira, prostirke i održavanje higijene tuširanjem pre ulaska u vodu i po izlasku iz vode bazena ili kupališta. Najčešće su gljivične infekcije kože. Gljivicama pogoduje vlaga i toplota za razvoj, pa se manifestuju kao bele fleke u predelu vrata, leđa, stomaka, ruku... Leti su promene vidljive i zaraženi delovi kože ne mogu da pocrne - objašnjava dr Šehić.

Dr Radmila Šehić
Dr Radmila Šehićfoto: Screenshot

Dodaje da razvoju infekcija pogoduje nošenje mokrih i veoma uskih kupaćih kostima.

- U tom slučaju nije retkost pojave bakterijskih infekcija urogenitalnog sistema. Uz to, tu je i prisustvo virusa, i to pojava kondiloma, uzrokovanih humanim papiloma virusom. Stoga se savetuje održavanje higijene gde god se osoba nađe. Ne koristite tuđe peškire, nosite suve kostime, ne sedajte u kupaćem ili kratkoj suknji na stolice na javnim mestima - naglašava sagovornica.

Kupaći, žena, more
foto: Shutterstock

Činjenice / Saveti za decu

- bolje je deci omogućiti rashlađivanje u kućnim bazenčićima

- po izlasku iz vode posušiti kožu čistim suvim peškirom

- dete treba da boravi u hladu

- ukoliko je napolju, obavezno da bude pod suncobranom

- umivati dete češće i pojiti ga vodom

- ne savetuje se boravak dece na kupalištima na kojima postoji mogućnost infekcije i odraslih

Pored toga, mogu se javiti i stomačne tegobe koje nastaju gutanjem vode iz bazena zaražene parazitom kriptosporidijumom.

- Hlor ne utiče na parazita. Tegobe se manifestuju grčevima u stomaku, mučninom i tečnim stolicama, koje iscrpljuju osobu - navodi dr Šehić.

Ne potapajte glavu

Mogući upala uva, otok kapaka i konjunktivitis

Dr Radmila Šehić napominje i da tokom boravka na bazenima i javnim kupalištima postoji i rizik od razvoja upale uva.

- Posledica je potapanja glave u vodu bazena u kojoj je puno kupača i koja se nedovoljno filtrira. Osim jakog bola u jednom ili oba uva, može da se javi glavobolja, nagluvost, svrab, otežano žvakanje, retko i povišena telesna temperatura. Infekcijom je najčešće zahvaćen spoljašnji ušni kanal. Nisu retke infekcije očiju, počev od onih banalnih, kao što su čmičak, otok kapaka, konjunktivitis, tako do infekcije oka izazvane herpes virusom - navodi ona.

Javnost je posebno uznemirila tragična smrt bodi-bildera u Americi nakon kupanja u bazenu zbog infekcije smrtonosnim amebama koje "jedu mozak".

- Ovakvi slučajevi su se dešavali i ranije u Americi, uglavnom kod dece. Ameba koja izaziva neglerijazu najčešće se nalazi u jezerskoj vodi, ali može biti prisutna i u bazenima, naročito kada je temperatura vode visoka. Inhaliranjem pare vode kroz nos i deca i odrasli mogu biti izloženi ovim amebama, koje kasnije uzrokuju zapaljenje mozga, poznato kao meningoencefalitis. Iako je ovo oboljenje veoma retko, često je smrtonosno. Simptomi obuhvataju vrtoglavicu, malaksalost i povišenu temperaturu - objasnio je pedijatar dr Saša Milićević za Kurir TV.

dr Sasa Milicevic
dr Sasa Milicevicfoto: Printscreen/TV Pink

Činjenice / Saveti

- tuširajte se pre ulaska u vodu i posle izlaska iz nje

- ne ronite kroz vodu bazena

- ne gutajte vodu

- ukoliko imate povredu na koži, ne ulazite u vodu

- koristite lični peškir, kupaći kostim i papuče

Zato je važno podići svest o merama predostrožnosti i higijeni prilikom boravka u vodi. Redovno testiranje vode u bazenima i jezerima, kao i pridržavanje pravila o održavanju higijene i čistoće, prema rečima stručnjaka, mogu pomoći u sprečavanju širenja ameba i smanjenju rizika od ove infekcije.

Činjenice / Posledice zaraze u vodi

- polne bolesti

- vaginalne infekcije

- upala uva

- konjunktivitis

- dijareja

- infekcije kože

- virusne bradavice

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track