"SMRTONOSNA AMEBA KOJA JEDE MOZAK I NAPADA DECU" Pedijatar: Ima je u bazenima i ulazi kroz nos! Prepoznaćete je po OVIM SIMPTOMIMA
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

"SMRTONOSNA AMEBA KOJA JEDE MOZAK I NAPADA DECU" Pedijatar: Ima je u bazenima i ulazi kroz nos! Prepoznaćete je po OVIM SIMPTOMIMA

Društvo -

Tragičan slučaj smrti 30-godišnjeg pakistanskog bodibildera nakon plivanja u bazenu zbog infekcije smrtonosnim amebama koje jedu mozak, poznatom kao Neglerijaza, izazvao je veliku zabrinutost javnosti.

Dr Saša Milićević, pedijatar, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije kako bi objasnio ovo retko oboljenje i njegove uzroke.

- Ovakvi slučajevi su se dešavali i ranije u Americi, uglavnom kod dece. Ameba koja izaziva Neglerijazu najčešće se nalazi u jezerskoj vodi, ali može biti prisutna i u bazenima, naročito kada je temperatura vode visoka. Inhaliranjem pare vode kroz nos, kako deca tako i odrasle osobe mogu biti izložene ovim amebama koje kasnije uzrokuju zapaljenje mozga, poznato kao "meningoencefalitis". Iako je ovo oboljenje veoma retko, često je smrtonosno. Simptomi obuhvataju vrtoglavicu, malaksalost i povišenu temperaturu - objasnio je Milićević.

Saša Milićević
foto: Kurir Televizija

Dr Milićević je naveo i nekoliko slučajeva iz Amerike kako bi ilustrovao ozbiljnost ovog problema. Jedan dečak je preminuo nakon što se igrao s prskalicom u parku koja je bila kontaminirana amebama.

Drugi dečak s Floride je preživeo, ali s posledicama. Nakon nekoliko meseci, nije mogao da se pomera niti komunicira, a sada je u stanju da jedva hoda i govori. Milićević je dodao da su deca do 14 godina najčešće žrtve ove amebe.

03:52

AMEBA KOJA JEDE MOZAK U BAZENIMA, SMRTNOST NA NAJVIŠEM NIVOU! Ekspert upozorio na posledice ove nemani: PREŽIVELE JEDNO ČEKA

Ova retka i opasna infekcija izaziva opravdanu zabrinutost, a važno je podići svest o merama predostrožnosti i higijeni prilikom boravka u vodi. Redovno testiranje vode u bazenima i jezerima, kao i pridržavanje pravila o održavanju higijene i čistoće mogu pomoći u sprečavanju širenja ameba i smanjenju rizika od ove infekcije. Neglerijaza je retko oboljenje, ali njegove posledice mogu biti fatalne.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:32

OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA VREBA IZ KLIME: Može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i zato redovno SERVISIRAJTE uređaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track