EVO SA KOLIKO SE POLAŽE ZA MOTOR! Za moped tek kad NAPUNITE OVOLIKO GODINA, a do ovog rođendana morate čekati za jače mašine!
I na moped mora da se čeka, Foto: Shutterstock

pravila su pravila

EVO SA KOLIKO SE POLAŽE ZA MOTOR! Za moped tek kad NAPUNITE OVOLIKO GODINA, a do ovog rođendana morate čekati za jače mašine!

Društvo -

Letnji dani dušu dali za vožnju motorom. Ali kako do A kategorije, sa koliko godina možete sesti na motor... Ova pitanja muče svakoga ko jedva čeka da dobije dozvolu.

Pa krenimo redom. Pomenuta A kategorija ima svoje podvrste, pa tako postoji AM kategorija koja podrazumeva mopede, lake tricikle i lake četvorocikle čija maksimalna brzina može biti do 45km/h, a zapremina 50 kubika. Za takvu vozačku potrebno je da vozač ima minimum 16 godina kako bi mogao da izađe na polaganje.

Druga potkategorija je A1 i ona se odnosi na motocikle čija je zapremina 125 kubika. Obuka može da se započne sa navršenih 15 godina, a da bi polagao kandidat mora da sačeka da napuni 16 godina.

kad sednete na motocikl bude pažljivi u vožnji
kad sednete na motocikl bude pažljivi u vožnjifoto: Shutterstock

Potkategorija je i A2 u koju spadaju motocikli koji mogu da imaju bočna sedišta. Za polaganje potrebno je da kandidat ima navršenih 18 godina, a osposobljavanje može da počne sa navršenih 17 godina. Kada dobije ovu vozačku dozvolu, vozač stiče pravo i da se služi sredstvima iz AM i A1 kategorije.

A kategorija se odnosi na motore i teške tricikle. Ako prvi put polaže vozački ispit kandidat mora da ima navršene 24 godine. Međutim, ako ima položenu A2 kategoriju i dozvolu više od dve godine, onda može polagati za A kategoriju i sa 20 godina.

Za one koji prvi put polažu vozački ispit obavezno je 40 časova teorijske i 40 časova praktične obuke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja