SAMIT MIRA NA JESEN: Da li je realna šansa za prekid rata u Ukrajini ili uzaludno priželjkivanje?
Foto: Kurir

SAMIT MIRA NA JESEN: Da li je realna šansa za prekid rata u Ukrajini ili uzaludno priželjkivanje?

Društvo -

Šanse za ozbiljan razgovor o prekidu rata u Ukrajini nazirale su se nekoliko puta tokom sukoba, ali nijedna nije iskorišćena. Nemilosrdni rat je ušao u 526. dan, a uprkos ofanzivi, kontraofanzivi, krvavim borbama i sve češćim vazdušnim udarima, izgleda da se na jesen naslućuje nova mogućnost za pregovore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da se nada da bi "samit mira" mogao da bude održan ove jeseni u Ukrajini, a da su razgovori u Saudijskoj Arabiji planirani za 5. i 6. avgust odskočna daska ka tom cilju. Inače, Zelenski ne odstupa od maksimalističkih zahteva za okončanje rata, među kojima je zahtev za potpunu obnovu teritorijanog integriteta i potpuno povlačenje ruskih trupa, što sasvim jasno umanjuje šansu za postizanje dogovora, znajući podjednako oštar stav druge strane - Rusije.

Mada Zelenski kaže da je samit u Džedi u Saudijskoj Arabiji odskočna daska za pregovore, postavlja se pitanje - kako? S obzirom na to da će tamo učestvovati predstavnici skoro 40 zemalja, ali ne i Rusija, koja i nije dobila poziv, a glavni je igrač s kojim treba otpočeti razgovore.

U Usijanju analiziramo tok rata i pitamo: Da li postoji realna šansa za prekid rata u Ukrajini ili je planirani "samit mira" još jedno uzaludno priželjkivanje?

Gosti Usijanja:

Marko Miškeljin, Centar za stratešku analizu

Petar Milutinović, istraživač Instituta za evropske studije

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track