"NAJDEBLJI KRAJ IZVUČE DETE" Advokat o slučaju otmice ćerke Marije Milošev: Uvek treba potencirati PRVU I OSNOVNU STVAR
Foto: Kurir tv

kurir tv

"NAJDEBLJI KRAJ IZVUČE DETE" Advokat o slučaju otmice ćerke Marije Milošev: Uvek treba potencirati PRVU I OSNOVNU STVAR

Društvo -

Porodični odnosi često su poprište pravnih borbi, a deca neretko postanu kolateralne žrtve ovakvih situacija.

Upravo takav slučaj aktuelan je u Čačku, gde majka Marija Milošev vodi bitku da vidi svoje maloletno dete nakon što je sudskom odlukom dete povereno njoj.

O pravnim mogućnostima u razgovoru sa voditeljkom Redakcije razgovarao je Milan Popović, advokat.

Milan Popović
foto: Kurir tv

Taj postupak izvršenja koji bi trebalo da omogući da se dete vrati majci traje već neko vreme, a Mariji je onemogućeno da viđa svoje dete, što je posebna posledica koja će se ispitivati kroz krivični postupak protiv oca.

Marija ističe da je pisala urgencije, podnosila pritužbe na rad i dopise predsedniku suda i Visokom savetu sudstva, sve u cilju da se sudska presuda izvrši. Međutim, kako kaže, sud koji je doneo presudu mora je i poštovati i izvršavati, što se u ovom slučaju nije desilo.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju ima jasne odredbe o sprovođenju presuda, ali Mariji je i dalje onemogućeno da viđa svoje dete. Ona naglašava da je hitno potrebno intenzivirati postupak izvršenja kako bi dete konačno bilo vraćeno majci, ukazao je Milan Popović.

- Nažalost, prilično česta situacija u porodičnim odnosima, uvek u takvim situacijama, kako se narodski kaže, deblji kraj izvuče dete, što je, naravno, katastrofalno. U konkretnoj situaciji, po meni, prva i osnovna stvar koja treba da se potencira, što gospođa uprava i potencira, jeste da postoji pravnosnažna sudska odluka kojom je dete povereno njoj na samostalno vršenje roditeljskog prava. Jednostavno, ne može niko da je sprečava u tome. Mora da se pokrene i izvršni postupak koji je pokrenut i da se taj postupak gura do kraja - rekao je Popović i dodao:

Pisati urgencije na dva dana, pritužbe na rad, dopise predsedniku suda, Visokom savetu sudstva, kome god, samo da se ta presuda izvrši. Imate sud koji je doneo jednu presudu, taj sud mora tu presudu, svoju presudu, mora i da poštuje i da je izvršava.

02:33

DEBLJI KRAJ IZVUČE DETE

Nadamo se da će nadležne institucije hitno reagovati i omogućiti da ova pravnosnažna sudska odluka bude sprovedena kako bi majka Marija mogla da viđa svoje dete. Zaštita prava dece mora biti prioritet, jer deca ne smeju biti taoci porodičnih sporova.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

03:22

MAJKA POKUŠAVA DA VRATI DETE KOJE JE OTEO OTAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track