ŠOKANTNA ISTINA O ZLOSTAVLJANJU DECE! Maja Raković: Dovoljno je da objavite fotografiju na društvenim mrežama, PEDOFILI URADE OVO
Maja Raković o pedofiliji i hapšenju u Grčkoj, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

ŠOKANTNA ISTINA O ZLOSTAVLJANJU DECE! Maja Raković: Dovoljno je da objavite fotografiju na društvenim mrežama, PEDOFILI URADE OVO

Društvo -

Maja Raković, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije povodom događaja na plaži u letovalištu Nei Pori u olimpskom kraju u Grčkoj, kada je uhapšen muškarac zbog pedofilije.

U gostovanju u emisiji "Redakcija", Maja Raković istakla je ozbiljnu temu eksploatacije dece na plažama i njihovoj izloženosti opasnostima u digitalnom svetu.

Raković je apelovala na javnost i podelila uznemirujuće podatke o ovim zabrinjavajućim dešavanjima, pozivajući na povećanu svest i akciju.

- To je ozbiljna tema, zaista. Apelovali smo gotovo mesec dana i ovde u emisiji Takođe, treba napomenuti da smo veoma upoznati sa situacijom u digitalnom svetu i na tzv. dark webu. Na tim platformama, slike obnažene dece, pa čak i malih beba, mogu biti prodate za neverovatno niske cifre - izjavila je Rakovićeva.

Ovi slučajevi, kako je istakla, ne često ostaju skriveni.

- Ovi slučajevi se dešavaju u okruženjima gde se trguje materijalom sa malom decom, što je veoma uznemirujuće. Sistem eksploatacije dece je duboko ukorenjen, sa prisutnom potražnjom za žrtvama. Ove aktivnosti ne moraju nužno biti skrivene; mogu se desiti i na otvorenim prostorima kao što su plaže, javni bazeni i druga mesta gde deca borave.

05:08

ŠOKANTNA ISTINA O ZLOSTAVLJANJU DECE! Maja Raković: Dovoljno je da objavite fotografiju na društvenim mrežama, PEDOFILI URADE OVO

Jedno od ključnih pitanja koje je Rakovićeva istakla je povezanost eksploatacije dece sa pedofilijom.

- Ovde dolazimo do pitanja eksploatacije dece, koja često ima veze sa pedofilijom. Akcija "Armagedon" koja je nedavno sprovedena jasno je pokazala razmere problema, sa čak 16.000 diskova sadržaja u vezi sa zlostavljanjem dece - rekla je Raković.

Dalje je podelila i lične primere koji ukazuju na stvarnost ovih pretnji.

- Nažalost, i lični primeri ukazuju na stvarnost ovih pretnji. Konkretno, deca u mojoj porodici koja su boravila na Neji plaži bila su izložena neprimerenim situacijama. Konobari i prodavci na plaži približavali su se devojčicama uz neprimerene komentare. Takođe, beleženi su i slučajevi nestanka dece na plaži - ispričala je.

Upitana da li ovo implicira da su neke plaže posebno nebezbedne, Rakovićeva je istakla: - Ne, ovakve pretnje nisu vezane samo za jednu plažu. Plaže velikog kapaciteta, kao što je Olimpijska regija, mogu biti podložne sličnim rizicima. Slično, kao i u Crnoj Gori, velike plaže privlače mnogo posetilaca, uključujući i porodice sa decom - upozorila je.

Ona je naglasila da ne postoji potpuna bezbednost na plažama i da je važno podići svest o ovom problemu.

- Važno je naglasiti da ne postoji potpuna bezbednost na plaži. Ovo je poruka koju smo širili već mesec dana, uključujući i u ovoj emisiji. Ljudi koji se bave pedofilijom i vrbovanjem imaju svoj mentalni sklop naučen kako da se ponašaju u takvim situacijama - istakla je.

Na pitanje o reakciji i prevenciji, Rakovićeva je izjavila:

- Ovde se javlja trenutak otkrivanja - da li je to bilo nespretno otkrivanje njihove namerne ili namerno ponašanje. S druge strane, obučeni spasioci koji su informisani i upoznati sa znacima mogu pravovremeno reagovati i prepoznati opasnost - rekla je Raković.

Raković je zaključila ukazujući na prisutan trend digitalne transformacije dece.

- Osim toga, prisutan je i trend digitalne transformacije dece. Kroz upotrebu digitalnih tehnologija, slike dece mogu biti manipulisane. Važno je voditi računa o deljenju slika dece na društvenim mrežama, budući da je digitalni svet doneo i pozitivne i negativne promene - upozorila je sve roditelje na poseban oprez.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

02:30

BOJANA ŠLAJMER O 3 KATEGORIJE PEDOFILA: Ovi su najopasniji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track