SVEČANA PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Pogledajte nalete helikoptera Mi-35 i migova 29 nad Beogradom (VIDEO, FOTO)
Foto: Nenad Kostić

Prve oficirske činove dobilo 175 kadeta

SVEČANA PROMOCIJA NAJMLAĐIH OFICIRA VOJSKE SRBIJE: Pogledajte nalete helikoptera Mi-35 i migova 29 nad Beogradom (VIDEO, FOTO)

Društvo -

*Od 175 najmlađih potporučnika desetoro je iz Oružanih snaga BiH

*Dvojica su oficiri MUP-a RS

*Tu su i 27 mladića i devojaka 9. klase Vojnomedicinske akademije

*144. klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala procečnom ocenom 8,05

*Diplomci VMA studije završili sa prosečnom ocenom 9,00

Svečana promocija najmlađih oficira Vojske Srbije održala se danas od 11 časova ispred Narodne skupštine. Prve oficirske činove dobilo je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

1 / 122 Foto: screenshot RTS

Svečanoj promociji najmlađih oficira prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

11.58 - Pozdrav pilota Mihajlovića i poruka najmlađim oficirima

Pilot major Nikola Mihajlović pozdravio je tokom naleta najmlađe oficire Vojske Srbije, poručivši im da služe časno i čuvaju ponos svoje otadžbine.

"Živela Srbija", poručio je major Mihajlović.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Nikola Mihajlović
foto: screenshot RTS

11.54 - Mladi oficiri horski otpevali "Marš na Drinu"

Novi potporučnici Vojske Srbije horski otpevali "Marš na Drinu".

00:23

Kadeti pevaju Marš na Drinu

11.48 - Kulturno-umetnički program ispred Skupštine Srbije

Na platou ispred Skupštine Srbije izveden je i prigodan kulturno-umetnički program ansambla "Stanislav Binički" i KUD "Kopaonik" iz Leposavića.

11.44 - Naleti migova 29

Beograđani i posetioci naše prestonice imaju priliku da vide i nalete migova 29.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira
foto: screenshot RTS

11.42 - Naleti helikoptera MI-35

Nakon svečanog defilea usledio je nalet helikoptera MI-35 nad centrom grada.

00:22

Nalet helikoptera

Letelice nemaju dozvolu da preleću centar grada, potrebne su posebne dozvole koje se daju u ovakvim prilikama.

11.37 - Defile novih potporučnika Vojske Srbije

Uz zvuke koračnice novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

00:35

Svečani strojev korak kadeta

11.30 - Hor ansambla "Stanislav Binički" izveo numeru “Oj Srbijo, mila mati".

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“ izveo je numeru “Oj Srbijo, mila mati".

11.25 - Defile novih potporučnika Vojske Srbije

Uz zvuke "Marša na Drinu" novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Aleksandar Vučić
foto: screenshot RTS

11.18 - Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se potporučnicima, govoreći iz, kako je rekao, srca, a ne iz glave, znajući kakvo je breme pred njima.

Predsednik Vučić je na početku obraćanja podsetio na reči vojvode Mišića, koji je odavno rekao "da se u ratu lako gubi glava, ali jednako lako gubi i obraz", a potom je naglasio da je veliko breme pred njima zbog situacije u svetu i regionu za koju, kako je istakao, nismo ni krivi ni dužni.

- Govoriću iz srca, ne toliko iz glave, znajući koliko je teško breme pred vama. Lepo je i časno biti vojnik Republike Srbije, ničeg časnijeg nema, ali vam taj posao neće biti lak, u stvari sećaćete se školovanja kao najlepših godina svog života. Hvala vam na tome što ste odgovorno i ozbiljno pristupili tom poslu i hvala vam što možemo mnogo toga da očekujemo od vas i tražimo, hvala vam što vam nije bilo teško da po kiši, suncu, vetru i snegu obavljate ne lake zadatke, uvek otadžbinu stavljajući ispred sebe - rekao je Vučić.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Aleksandar Vučić
foto: screenshot RTS

Predsednik Vučić naglasio je da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu.

- Mi vojsku gradimo i školovali smo vas da budete odvraćajući faktor za svakoga ko misli da mu je Srbija lak plen. Zato vojske postoje i ulažemo u vojsku mnogo više nego ikada. Uvek ima nezadovoljnih, koji će da pronađu neku primedbu. Bez obzira na to što je životni standard vojnika daleko bolji i veći i nećete morati da brinete da li ćete biti podstanari narednih 20 ili 30 godina, nećete, sve ćemo to da rešavamo, ali, ono što morate da znate jeste da moramo u svakom trenutku da budemo spremni da zaštitimo svoju otadžbinu. Kad hoćemo da kupimo opremu i oružje na Zapadu, pitaju nas "a šta će vam to oružje i oprema?". Nije problem ni to što se svi ostali naoružavaju, uvek je problem kada Srbija samo želi da bude odvraćajući faktor - naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da samo svojom odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoj narod da sačuvamo.

- Samo svojom odgovornošću i ozbiljnošću možemo svoj narod da sačuvamo. I ne smemo da pokažemo našu slabost. Nastavićemo da razvijamo svoju industriju, da damo sve od sebe da uvek budemo svoji na svome i da ne damo nikome Srbiju da napadne. Bićemo sve jači, a mi jače pojačanje od vas nismo mogli da dobijemo. Ne postoji oružje i oruđe koje vredi više od vaše pameti i od vaših srca. Hvala vam na trudu i energiji, hvala i vama, divni roditelji, što ste podržali decu da služe otadžbini Srbiji, a mi ćemo gledati samo da vam budemo od pomoći. Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija! - poručio je predsednik Srbije.

Vojska Srbije, promocija najmlađih oficira, Aleksandar Vučić
foto: screenshot RTS

11.15 - Najboljim potporučnicima Vučić uručio sablje sa posvetom

Najboljima studentima u klasi Đorđu Pešiću, Viktoru Teodosiću, Milici Marinković i Dijani Đokić predsednik Alekdsandar Vučić uručio je sablje sa posvetom. Prehodnih godina uručivani su i pištolji ali to ove godine nije slučaj.

11.10 - Pozdravni govor rektora Univerziteta odbrane Srbije

Rektor Univerziteta odbrane Srbije brigadni general Boban Đorović održao je pozdravni govor kadetima koji će primiti oficirski čin.

11.01 - Svečanost zvanično počela iznošenjem kadetske zastave

Svečanost je zvanično počela iznošenjem kadetske zastave i intoniranjem himne "Bože pravde".

10.57 - Predaja raporta predsedniku Vučiću

Pre samog početka svečanosti, pukovnik Vojske Srbije Srđan Blagojević predao je raport predsediku Aleksandru Vučiću.

00:24

Doček predsednika Aleksandra Vučića

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Podsetimo, u prve oficirske činove biće promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Sto četrdeset četvrta klasa pitomaca Vojne akademije diplomirala je procečnom ocenom 8,05 dok su diplomci VMA studije završili sa prosečnom ocenom 9,00.

Zbog ove svečanosti kao i "Beograd prajda 2023" i "Opere na vodi", došlo je do izmena u režimu rada linija javnog gradskog preduzeća.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track