GEOLOG OTKRIVA UZROK NASTANKA DŽINOVSKIH PUKOTINA NA TLU AMERIKE! Slično se desilo u Tuzli, a da li ova opasnost preti i SRBIJI?!
Foto: Kurir Televizija

džinovske pukotine u americi

GEOLOG OTKRIVA UZROK NASTANKA DŽINOVSKIH PUKOTINA NA TLU AMERIKE! Slično se desilo u Tuzli, a da li ova opasnost preti i SRBIJI?!

Društvo -

Sjedinjene Američke Države pumpaju toliko podzemnih voda da je tlo u državama Arizona, Juta i Kalifornija počelo da se otvara u obliku džinovskih pukotina. Na ovaj veliki problem ukazao je geolog Džozef Kuk koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona.

Kako je istakao, pukotine nisu prirodna pojava,već je za njihovo formiranje odgovoran ljudski faktor. On je objasnio da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji.

Dragoman Rabrenović
foto: Kurir televizija

Ovom temom bavio se i "Njujork tajms", a njihovo istraživanje pokazalo je da su pukotine dokaz nacionalne krize, jer je nivo vode na četiri od 10 lokacija dosegnuo najniže vrednosti u poslednjoj deceniji.

Gde je Srbija kada je reč o podzemnim vodama i da li našoj zemlji preti ovakva opasnost? Na ovo i druga pitanja odgovarao je u jutarnjem programu Kurir televizije rof. dr Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije.

- Želim da istaknem da je ova tema veoma poznata u hidrogeologiji. Jednu koleginicu smo poslali baš u Arizonu da bi radila na ispitivanju podzemnih voda. Mi imamo tu jedno objašnjenje kada je reč o Juti, Arizoni i Kaliforniji.

pukotine
foto: Kurir televizija

- One su oskudne podzemnim vodama. Došlo je do naglog razvoj gradova i njihovog naseljavanje čije je snabdevanje bilo najpre preko Kolorada, a kasnije se pristupilo uzimanjem podzemnih voda preko bušotina - rekao je Rabrenović i dodao:

- Zatim, kako su se gradovi razvijali i stanovništvo umnožavalo javila se potreba za navodnjavanjem. Došlo je do prevelikog crpljenja podzemnih voda čime je ugrožen balans između priliva atmosferskih voda na podzemne vode što je jedan od glavnih uzroka pojava ovakvih manifestacija u zemljinoj kori.

04:47

GEOLOG OTKRIVA UZROK NASTANKA DŽINOVSKIH PUKOTINA NA TLU AMERIKE! Slično se desilo u Tuzli, a da li ova opasnost preti i SRBIJI?!

Naveo je primer iz regina:

- Imamo i jedan svež primer tonjenja tla koji se dogodio u našoj blizini u Tuzli. Tamo je izvađeno oko 12.000.000 kubika vode. U takvim situacijama došlo je sleganja tla za nekih 14 metara.

Pored prekomerne eksploatacije podzemnih voda na pojavu pukotina u zemlji može uticati i eksploatacija uglja, a evo na kojim mestima bi se to moglo desiti u Srbiji:

- Kod nas imamo primere eksploatacije uglja. U Resavici se javilo određeno talasanje tla kao posledica takve eksploatacije. Jedno od bogatih područja podzemnim vodama kod nas jeste Vojvodina. Tu se takođe i kroz ispitivanje i pažljivo crpljenje vodi računa o tome.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:14

ZEMLJOTRES U SRBIJI: Zatreslo se tlo tokom noći na dubini od 3 kilometra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track