SMETA VAM ZVUK MLJACKANJA, ŽVAKANJA, SRKANJA - MOŽDA IMATE NEUROLOŠKI PROBLEM! Mizofonija izazva čak raspad veza i prijateljstava
Mizofonija narušava dobre odnose, Foto: Shutterstock

nije nimalo naivno

SMETA VAM ZVUK MLJACKANJA, ŽVAKANJA, SRKANJA - MOŽDA IMATE NEUROLOŠKI PROBLEM! Mizofonija izazva čak raspad veza i prijateljstava

Društvo -

Posebno ste osetljivi na određene zvukove, poput žvakanja hrane, srkanja ili teškog disanja?

Reč je o mizofoniji, stanju koje može ozbiljno da utiče na kvalitet života. Britanski naučnici kažu da je mizofonija pravi zdravstveni problem. Međutim, razlikuje se od blage iritacije koju doživljavate dok slušate osobu pored vas kako žvaće hranu.

mizofonija
foto: Shutterstock

Mizofonija može da učini da se osećate "zarobljenim" ili čak "bespomoćnim" i često može dovesti do raspada veza i prijateljstava. Da stvari budu još gore, nije samo žvakanje ono što može da nervira ljude kada jedu u društvu. To uključuje srkanje i teško disanje, prenosi Klix.ba.

Nije utvrđeno da li je mizofonija genetsko stanje ili rezultat prethodne traume, a istraživanja nastavljaju da utvrđuju da li je stanje uzrokovano slušnim ili neurološkim problemom u mozgu.

kuhinja, doručak, obrok, prijatelji
foto: Profimedia

Uprkos njegovoj rasprostranjenosti, samo jedna od sedam osoba u studiji je čula za njega. Donedavno, oboleli su živeli sa ovim stanjem jer je bilo tako slabo shvaćeno.

Studija, koju su sproveli Oksford i Kraljevski koledž u Londonu, anketirala je grupu od 772 odrasle osobe u Velikoj Britaniji. Od njih je zatraženo da ocene svoja osjećanja prema nekoliko različitih svakodnevnih "okidača" zvukova. Utvrđeno je da je čak 142 zadovoljilo prag "značajnih simptoma" mizofonije.

Kurir/K1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track