EKSKURZIJA NA TARI 100€ NOĆENJE PO ĐAKU: Izlet do Zasavice 6.300 dinara, a tek Divčibare! Roditelji besni, povlače RIGOROZNE MERE!
Foto: Profimedia/Ilustracija

PAPRENO!

EKSKURZIJA NA TARI 100€ NOĆENJE PO ĐAKU: Izlet do Zasavice 6.300 dinara, a tek Divčibare! Roditelji besni, povlače RIGOROZNE MERE!

Društvo -

Trodnevna ekskurzija na Tari za učenike osmog razreda OŠ "Petar Kočić" iz Zemuna košta čak 25.300 dinara, jednodnevna za đake drugog razreda od Beograda do Sremske Mitrovice i Zasavice sa prevozom i ručkom iznosi 6.300 dinara, dok roditelji za sedmodnevnu rekreativnu nastavu na Divčibarama treba da iskeširaju čak 36.500 dinara.

Pojedine mame i tate đaka ove zemunske škole očajni su i besni zbog paprenih cena đačkih putovanja zbog kojih mnoga deca ove godine uopšte neće ići na putovanje.

- Oba moja deteta idu u ovu školu, a ponude za ekskurzije su nam servirane prošle nedelje uz dva dana roka da odlučimo da li dete ide ili ne, a realizacija putovanja je krajem oktobra. Nismo imali vremena da reagujemo. Počeli smo da se bunimo u Viber grupama i prvobitna ideja je bila da se ponuda odbije i da deca ne idu.

Ekskurzija, Deca
foto: Shutterstock

Međutim, tada su roditelji počeli da govore da će ipak poslati svoje osmake na ekskurziju od 25.300 dinara za tri dana jer im je to poslednji razred u osnovnoj. Ja sam ostala pri tome da ni prvo ni drugo dete ne pustim na ekskurziju - ističe majka.

Naglašava i da je od direktorke škole tražila specifikaciju troškova, ali da je ona uputila na turističku agenciju.

- Preko 200 evra bih dala za ekskurziju, ali onu koja je van zemlje, a ove ponude su čist bezobrazluk gde gledaju samo da zarade na deci i roditeljima koji ako imaju dvoje ili više dece moraju da pozajmljuju da bi isplatili ili da detfe uopšte ne puste da ide što takođe nije u redu.

Inače, ekskurzija za osmake obuhvata odlazak na Taru, Mokru Goru i Bajinu Baštu od 28. do 30. oktobra autobusom. U programu putovanja se nalazi da će đaci biti smešteni u hotelu "Beli bor" u dvokrevetnim , trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama sa kupatilom, a da je u cenu uračunat ručak, ulaznice za diskoteku obe večeri, osiguranje, vodič, usluga lokalnih vodiča, lekara i troškove organzacije programa. Roditelji će ekskurziju platiti 22.300 dinara plus 3.000 nadoknadu za nastavnike, a plaćanje je u sedam mesečnih rata.

Zoran Serdar

Ekskurzije godišnje poskupljuju dva puta

Zoran Serdar kaže za Kurir da na cene ekskurzija utiče cena hotela i hotelijera koji su povećali cene i povećavaju ih svakodnevno.

ekskurzija
foto: Shutterstock

- Tu je struja, hrana, cene goriva, rezervnih delova, vozača, servisa. Takođe ulaznice menjaju cene svake godine bar dva puta, a osim toga tu su dnevnice profesorima koje se isplaćuju za 24 sata. Sve to zajedno i broj gratisa koji se traži profesori i roditelji ne shvataju gratisi koji se traže da da agencija to sve plaćaju ostala deca od par stotina dinara do hiljada. Dnevnice vodiča i lekra više nisu iste, povećane su od proleća za preko 50 odsto. Nažalost, ne vidi se boljitak, više su plate, sve cene ide gore i očekujem sledećeg proleća 10 do 15 odsto novo povećanje - kaže Serdar.

Iz turističke agencije Vanja travel, koja je organizator putovanja, kažu za Kurir da su cene takve kakve jesu na tržištu, ali i da ekskurzije nisu obavezne.

- Škola raspisuje javnu nabavku ja kao ponuđač dajem ponudu. Što se tiče cena ja sam roditeljima već iznela tačno koliko šta košta, dakle tu dolazi hotel, pansion, ručak, autobus, vozači kojima se takođe plaća smeštaj i hrana, poseban tehnički pregled za voduila koja prevoze decu, žene koje čiste autobuse - navode iz agencije i dodaju:

Cene ekskurzija

Relacija Vreme trajanja Cena ekskurzije

  • Tara - Mokra Gora - Bajina bašta tri dana, dve noći 25.300
  • Beograd - Sremska Mitrovica - Zasavica jedan dan 6.300
  • Divčibare sedam dana, šest noći 36.500

*Iznosi su u dinarima

- U cenu spadaju i ulaznice za diskoteku gde dolazi dj za njih, vožnja Šarganskom osmicom koja košta 800 dinara po detetu, ulaznica za Drvengrad, Sirogojno. Na sve to gorivo je ponovo poskupelo, hrana, a najskuplja je radna snaga, plus licencirani vodiči i lekar.

Prema njenim rečima deca u ovoj školi godinama nisu išla na ekskurziju i sada kada je došla nova direktorka su dobili ponudu.

Dragana Pranić, v.d.direktora OŠ ,"Petar Kočić"

Prijavio se dovoljan broj osmaka

Dragana Pranić, v.d.direktora OŠ ,"Petar Kočić" kaže za Kurir da škola nije dobila nikakvu zvaničnu žalbu na cene ekskurzija i nastave u prirodi.

- Cene ne određuje škola, nego turističke agencije. Ispoštovana je zakonska procedura, nakon raspisane javne nabavke, izabrana je ponuda sa najnižom cenom. Škola je obaveštena koje ponude su izabrane i ta informacija je prosleđena roditeljima. Za određena putovanja prijavio se dovoljan broj učenika kako bi se ta putovanja realizovala, a za neka ne. Konkretno kada je u pitanju ekskurzija učenika 8. razreda prijavio se dovoljan broj, odnosno većina učenika. Tačan broj prijavljenih učenika za sva putovanja se prikuplja, jer se informacije stalno menjaju.

- Lokacije na koja deca idu sigurno neće obići ovako privatno, retko će otići u Tršić, Brankovinu. Deca iz Slovenije dolaze ta mesta da vide zato smatram da deca treba sve to da vide jer o tome uče u školi. Videćemo koliko će se dece prijaviti na kraju jer još uvek nismo dobili povratnu informaciju od škole. Što se tiče generalno cena ekskurzije naredne godine na proleće će ove cene biti 20 odsto veće.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track