"MILUNKA SAVIĆ NIJE RANJENA DEVET PUTA, IMA ŽIVOG UNUKA" Golubović analizira: Ako zatražite njenu umrlicu, VIDEĆETE OVO! (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"MILUNKA SAVIĆ NIJE RANJENA DEVET PUTA, IMA ŽIVOG UNUKA" Golubović analizira: Ako zatražite njenu umrlicu, VIDEĆETE OVO! (VIDEO)

Društvo -

Milunka Savić, junakinja balkanskih i Prvog svetskog rata bila je narednik u drugom puku srpske vojske Knjaz Mihailo, ali i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Ranjavana je u borbama devet puta. Ona se borila za slobodu i dobrobit otadžbine, tome je posvetila život. Zbog neizmerne hrabrosti, Francuzi su je nazvali sprskom Jovankom Orleankom.

Nakon ratovanja živela je u trošnoj, maloj kući, te joj je država 1972. godine dodelila jednosoban stan u Braće Jerković. Nakon tri moždana udara, Savić je preminula petog oktobra 1973. godine.

Milunka Savić
foto: Promo

Gost "Pulsa Srbije" koji je diskutovao o njenoj smelosti, jeste Vidoje Golubović koji je napisao knjigu "Milunka Savić, vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti"

- Nije devet puta ranjavana, a moja knjiga je vezana za arhivsku građu i dokumenta koja se nalaze u arhivi. Ove stvari nisu u potpunosti tačne. Ne vidim razlog, kako neko može da priča i piše o tome, a da nije proverio arhivska dokumenta. U ovoj knjizi smo nabrojali priznanja koja kruže u javnosti. Uspeli smo da dođemo do njih devet. Ne može se tako olako pričati, čak ni njena bliža rodbina nema tih saznanja koja kruže pričama. Ona ima živog unuka koji živi u Beogradu. Posebna priča su Balkanski ratovi, neopsorno je da je učestvovala, ali ne postoje zvanične informacije - započeo je Golubović, pa nastavio:

01:05

MILUNKA SAVIĆ NIJE RANJENA DEVET PUTA, IMA ŽIVOG UNUKA Golubović analizira: Ako zatražite njenu umrlicu, VIDEĆETE OVO!

- Ako danas odete da uzmete njenu umrlicu, vi ćete naći osmi jun 1981. godine. Umesto da se o njoj priča kao o jednoj velikoj herojini, kao ženi koja je sve podredila Srbiji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:22

BRITANCI HTELI DA ZAUSTAVE PRVI SVETSKI RAT PREDAJOM BEOGRADA! Istoričar otkrio tajni predlog koji je Srbiji bio NEPRIHVATLJIV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track