OVU NAMIRNICU SRBI JEDU TRI PUTA VIŠE OD EVROPLJANA! Sa mesom je druga priča, a o kvalitetu hrane se puno diskutuje!
Foto: Shutterstock

svetski dan hrane

OVU NAMIRNICU SRBI JEDU TRI PUTA VIŠE OD EVROPLJANA! Sa mesom je druga priča, a o kvalitetu hrane se puno diskutuje!

Društvo -

Svetski dan hrane planeta dočekuje u ponedeljak 16. oktobra sa više od 800 miliona ljudi koji gladuju. Srbija je po kvalitetu i dostupnosti hrane, na sredini svetske liste.

Hrana koja se kupuje na pijacama i marketima u Srbiji relativno je dobrog kvaliteta i nju kontrolišu tri inspekcije resornog ministartva. U Srbiji se u odnosu na zemlje Evropske unije jede tri puta više hleba, ali manje mesa. Srbija ima dobre ocene po pitanju bezbednosti hrane i dostupnosti stanovništu.

hleb, meso
foto: Shutterstock

- Mi odgovorno tvrdimo da je hrana koju građani jedu bezbedna, a prilikom uvoza iz inostranih zemalja odmah po prelasku granice radi se kontrola i uzorkovanje, samim tim ta hrana je bezbedna - kaže za RTS Vedrana Ilić, pomoćnica ministarke za poljoprivredu.

Regionalna privredna komora, kroz svoje programe podržava, pre svega, razvoj organske proizvodnje.

- Veća je održivost takve proizvodnje, veća cena, mogućnost izvoza, pogotovo u Zapadnu Evropu koja jeste naše najveće tržište, a ona je, kao što znamo, vrlo zahtevna - kaže Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Niš.

Tako se u mlekarskoj školi u Pirotu učenici obučavaju za organsku proizvodnju hrane.

- I dalje je to taj tradicionalni način, imamo sa zaštićenim geografskim poreklom pirotski kravlji kačkavalj i on se proizvodi od organskog mleka, organske sirovine - kaže Marija Antanasijević, mlekarska škola iz Pirota.

Kačkavalj

Ujedinjene nacije kroz program FAO u Srbiji pomažu transformaciju sistema hrane. Cilj je veća proizvodnja, ali i veće očuvanje prirode.

- Da proizvedemo dovoljno da ta hrana bude svima dostupna, da bude zdrava, da ima dovoljno nutrijenata koji svima trebaju, a da opet ostavimo planetu za generacije koje dolaze - kaže Aleksandar Mentov, nacionalni koordinator UN FAO programa.

U potrošačkoj korpi, hrana učestvuje sa više od 35 odsto i zauzima najveći deo. U poljoprivredi radi svaki sedmi zaposleni, a petina izvoza ostvari se u ovoj oblasti.

Kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track