U KOMŠILUKU VEĆ PAO SNEG, EVO KAKVO VREME ČEKA SRBIJU: Do ovog datuma SIGURNO neće biti belog pokrivača
Foto: Nenad Kostić

U KOMŠILUKU VEĆ PAO SNEG, EVO KAKVO VREME ČEKA SRBIJU: Do ovog datuma SIGURNO neće biti belog pokrivača

Društvo -

Vikend za nama doneo je veoma burnu promenu vremena. Nakon letnjeg vremena, prvi sneg zabeleo je region, a svi se pitaju da li se prve pahulje očekuju i kod nas.

Prvog dana vikenda u celoj Srbiji preovladavalo je pravo letnje vreme, uz temperature do 30°C. Drugog dana vikenda hladni front doneo je sa severa veoma jako zahlađenje sa kišom i jakim severozapadnim vetrom. Dok hladni front nije stigao do juga i istoka, temperature su dostizale i 29°C, a istovremeno je u Vojvodini bilo jesenjih 12°C.

U toku večeri zahlađenje je zahvatilo celu Srbiju, pa je tokom noći bilo veoma hladno, uz postepeno razvedravanje.

Zahlađenje je bilo još drastičnije u regionu, pa je prvi ovosezonski sneg zabeleo više predele Slovenije i Hrvatske, a padao je i u višim predelima BiH, tokom jutra i u pograničnom delu Kosova i Metohije i Crne Gore.

U toku noći na višim planinama Srbije temperatura je opala ispod 0°C, ali iako je zbog toga bilo idealnih uslova za sneg, on nije padao, jer je došlo do prestanka padavina.

Ovog jutra i prepodneva je u celoj Srbiji suvo, ali i veoma hladno. Temperature se kreću od 5 do 10°C, u Beogradu je 8°C. Kopaonik meri -2°C, Zlatibor 3°C, a Sjenica 4°C.

Iako je došlo do značajnijeg zahlađenja i pada temperatura i za 20 stepeni u odnosu na vikend, sneg se ne očekuje u Srbiji i neće ga biti u narednom periodu.

Prema trenutnim prognozama sneg se ne očekuje do kraja oktobra ni u planinskim, niti u nižim predelima Srbije. Nakon ovog zahlađenja, ponovo se očekuje natprosečno toplo vreme.

S obzirom na to da nakon ovog, nema na vidiku da se očekuje neko novo jako zahlađenje, rano je precizirati kada se očekuje prvi sneg u nižim predelima.

Statistički gledano, ako posmatramo niz od nekoliko decenija, prosek prvog javljanja snega u Beogradu je 22. novembra, što ne znači da će on tada pasti.

Prethodne zime snega skoro da nije bilo u nižim predelima, Novu godinu i prve dane Nove godine dočekali smo u vidu pravog prolećnog vremena sa temperaturama i do 20°C, dok je april doneo rekordni sneg, u višim delovima Beograda i do 30 cm.

Inače, u Srbiji se danas i sutra očekuje suvo, ali relativno hladno, dok se kiša u utorak očekuje na jugu Srbije.

U sredu ujutro biće veoma hladno, ponegde i uz mraz, naročito prizemni i to uglavnom u Vojvodini.

Tokom dana biće toplije.

Od četvrtka se očekuje osetno toplije, ali uz česta prolazna naooblačenja sa padavinama.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track