POSLEDNJIH DANA SVI SE ŽALE NA OVE SIMPTOME! Psiholog do detalja objasnio o čemu se radi: Jedan je razlog dominantan! Nema tableta
Foto: Profimedia / Antonio Guillem Fernndez / Alamy / Alamy / 

SA DOLASKOM JESENI

POSLEDNJIH DANA SVI SE ŽALE NA OVE SIMPTOME! Psiholog do detalja objasnio o čemu se radi: Jedan je razlog dominantan! Nema tableta

Društvo -

Sa dolaskom hladnijeg jesenjeg vremena mnogi građani imaju promene raspoloženja, nesanicu, nedostatak apetita ili pojačan apetit, a i osećaju se bezvoljno. Psiholozi kažu da se radi o jesenjoj seti ili jesenjoj depresiji.

Psiholog Marija Milenković kaže za Kurir da je gotovo postala moda da svako godišnje doba ima svoju depresiju.

- Čini se da je to nekako ušlo u pomodarstvo. Promenom godišnjeg doba dolazi i promena fizioloških i psiholoških funkcija. Sa dolaskom tmurnijeg vremena osobe se uredsređuju na analizu, preispituju i prisećaju se lepih trenutaka. Jesenja depresija ili bolje rečeno seta donosi i psihološke promene - objašnjava Milenkovićeva i dodaje:

Starija žena žena, Zabrinuta Žena, Depresija, tuga
foto: Shutterstock

- Uvek je preporuka da se osobe što više druže, šetaju, jer fizička aktivnost je veoma bitna. Ne kaže se tek tako: "U zdravom telu zdrav duh". Preporučuju se i razgovori, druženje, čitanje dobre literature, uživanje u trenucima koji nas relaksiraju. Tada je bitno da ugodimo svom telu i svom duhu zato tada možemo da odemo na kupke, masaže i odaberemo ono što nam prija i što volimo.

Milenkovićeva kaže i da je jesen početak radne godine nakon povratka sa godišnjih odmora.

Marija Milenković
foto: Kurir TV

- Kako bismo se lakše vratili u ritam dobro je napraviti dnevne ili nedeljne rasporede u kojima ćemo izdvojiti prioritete šta treba da uradimo. Biće nam teško u početku, ali je raspored taj koji nam dosta može pomoći. Važno je da znamo da se seta ogleda u načinu spavanja, apetita kada se često dešava da nemamo apetit ili da stalno jedemo.

Naša sagovornica kaže i da nema univerzalnog leka protiv jesenje depresije.

- Od simptoma možemo da navedemo odsustvo elana, promenu režima spavanja, odnosno pojave nesanica, promena načina ishrane ili nemamo potrebu za hranom ili previše jedemo. Sve to ukazuje da se nešto dešava na psihološkom planu. Pored svega toga tu su i revizije prošlih trenutaka, uspeha i neuspeha... Ukoliko osoba primeti da ima sve ove simptome i da je toliko bezvoljna da ne može da pokrene sebe savet je da se potraži pomoć. Preporuka je javiti se psihologu ili psihoterapeutu jer sistematski vođen razgovor može da pomogne osobi jer u kratkom radu mogu da se postignu efekti samo je važno da osoba ne čeka previše - istakla je Milenkovićeva.

Kurir.rs

Bonus video:

08:10

SLOBODAN SOVILJ: Vremenska prognoza za JESEN I ZIMU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track