MAXI U SARADNJI SA MINISTARSTVOM PROSVETE REALIZUJE EDUKATIVNI PROGRAM „Zdrava hrana svakog dana“ za 12.000 đaka
Foto: Promo

o značaju balansirane ishrane

MAXI U SARADNJI SA MINISTARSTVOM PROSVETE REALIZUJE EDUKATIVNI PROGRAM „Zdrava hrana svakog dana“ za 12.000 đaka

Društvo -

Iz centra Beograda, OŠ „Braća Baruh“, početkom ove školske godine krenuo je edukativni karavan pod nazivom „Zdrava hrana svakog dana“ čija je misija da deci pruži osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani. Na svom putu obići će čak 12.000 učenika četvrtih razreda u 100 osnovnih škola Srbije. Inicijativa je nastala pod okriljem maloprodajnog lanca MAXI i Ministarstva prosvete, a trajaće sve do marta 2024. godine.

Polazeći od toga da zdrava ishrana nije samo trend već i osnova za kvalitetan život, edukativni karavan fokusiran je na podizanje svesti kod dece o značaju ove teme. Kako se navike u ishrani formiraju još u detinjstvu, posebno u osetljivom periodu predpuberteta, program je kreiran sa ciljem da đacima na zanimljiv način pruži osnovna znanja o uravnoteženoj ishrani, važnosti zdrave užine, voća i povrća, ali i značaju hidratacije i redovne fizičke aktivnosti.

Kroz interaktivna predavanja, koja vodi strukovni nutricionista-dijetetičar Ivana Mišić, đaci imaju priliku da na interesantan način saznaju sve što je potrebno za formiranje zdravih navika u ishrani, kao i da postavljaju pitanja i daju svoje utiske na ovu temu.

Od septembra, kada je program započeo svoju turneju, edukativni karavan je obišao više od 20 osnovnih škola i gotovo 2.000 đaka, a ova brojka je tek početak.

Maxi
foto: Promo

„Zdrava ishrana ne znači samo bolji izgled ili bolju fizičku formu. To je pre svega osnova za pravilan rast i razvoj, baza za jak imunitet i zdravo odrastanje. Upravo zato se radujem se što mogu da doprinesem ovako važnom cilju i pomognem deci da razumeju značaj balansirane ishrane, ali i da ih podstaknem da već danas počnu da donose zdravije izbore i da za užinu češće biraju voće. Predavanja u okviru ovog programa imaju za cilj da im pruže osnovu za kreiranje zdravih izbora koje će donositi i dalje tokom života, a sigurna sam da će i roditelji prepoznati značaj toga i biti rame uz rame s nama u kreiranju zdravijih navika naših najmlađih“, kazala je nutricionista Ivana Mišić.

Program „Zdrava hrana svakog dana“ obuhvatio je i podršku roditeljima u ostvarenju ovog cilja, te je od strane nutricioniste kreiran i MINI kuvar sa preko 20 zdravih recepata, osmišljenih tako da deca i roditelji mogu zajedno da ih spremaju. Napravljen u digitalnoj formi kako bi svi mogli lako da mu pristupe, njegov cilj je da bude izvor inspiracije, vodič ka jednostavnim i zdravim obrocima koje vode ka zdravijim navikama svih generacija.

Mini kuvar

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track