NAKON PISANJA KURIRA O DEVOJČICI S DIJABETESOM KOJU JE VREĐLA NASTAVNICA, REAGOVALA POVERENICA: Diskriminacije ne sme biti!
Foto: Kurir TV

brankica janković

NAKON PISANJA KURIRA O DEVOJČICI S DIJABETESOM KOJU JE VREĐLA NASTAVNICA, REAGOVALA POVERENICA: Diskriminacije ne sme biti!

Društvo -

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti reagovala je nakon pisanja Kurira o slučaju devojčice koja ima dijabetes i koju je vređala i simevala nastavnica muzičkog u jednoj osnovnoj školi u Novom Pazaru. - Ako su tačni navodi iz medija, dobro je što je škola po ukazivanju majke pokrenula postupak, na šta je inače bila u obavezi u skladu sa propisima o postupanju ustanove u slučajevima sumnje na diskriminatorno ponašanje i vređanje ugleda i dostojanstva ličnosti deteta - izjavila je Jankovićeva i podsetila na postupak za zaštitu od diskriminacije pred ovom institucijom, a pritužbu osim roditelja kao zakonskog zastupnika deteta, može podneti i dete lično.

Brankica Janković
foto: Privatna arhiva

Naša praksa je, nažalost, istakla je poverenica, pokazala da su stigmatizaciji i nepovoljnijem tretmanu, pored dece sa dijabetesom, neretko izložena i deca sa drugim hroničnim nezaraznim i retkim bolestima kod kojih je izuzetna važna pravovremena i/ili svakodnevna terapija.

- Razumevajući kompleksnost problema ove dece, tokom pripreme protokola (o postupanju u školi sa učenicima obolelim od dijabetesa) obratili Ministarstvu zdrvalja inicijativom da je potrebno, pored osnovnih i srednjih škola, doneti protokol i za predškolske ustanove. Pored toga, dali smo preporuke mera i svim predškolskim ustanovama da unaprede i prilagode interna pravila tako da se obezbedi da dete sa retkom/neurotransmiterskom/ hroničnom nezaraznom bolešću boravi u predškolskoj ustanovi i učestvuje u svim aktivnostima uz obezbeđivanje primene životno potrebne terapije u toku boravka koja im pomaže da zaštite i unaprede svoje zdravlje, bez diskriminacije. Cilj ovih preporuka je podrška, dobra kontrola bolesti i sprečavanja nastanka njenih komlikacija, što utiče i na unapređenje položaja dece i njihovu zaštitu od stigmatizacije i diskriminacije - naglasila je jankovićeva i dodala:

- Inkluzija dece sa zdravstvenim stanjima i teškoćama iziskuje povećan napor na svim nivoima - porodice, zaposlenih u predškolskim ustanovama, školama i zajednice u celini. Stoga je na svakom od ovih nivoa neophodno obezbediti adekvatnu podršku, ali ne samo kako bi zdravlje i sigurnosti dece bili osigurani, već i kako bi deca rasla u podržvajućem i nediskriminatornom okruženju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja