RHMZ ZA DANAS NAJAVIO PLJUSKOVE SA GRMLJAVINOM Jutros u 6 sati već izmereno 25 stepeni, a u ovom gradu SAMO 7! Upaljen meteo alarm
Foto: Nikola Anđić

prognoza do kraja meseca

RHMZ ZA DANAS NAJAVIO PLJUSKOVE SA GRMLJAVINOM Jutros u 6 sati već izmereno 25 stepeni, a u ovom gradu SAMO 7! Upaljen meteo alarm

Društvo -

U Srbiji će ujutru i pre podne u većem delu zemlje biti oblačno, toplo i vetrovito vreme sa ređom pojavom slabe kiše, dok će posle podne na severu i zapadu ponegde biti kiše i pljuskova s grmljavinom, uz manji pad temperature.

Uveče i u toku noći kratkotrajna kiša je moguća i u ostalim krajevima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Ujutru i preko dana duvaće umeren i jak južni i jugozapadni vetar, koji će u brdsko-planinskim predelima povremeno dostizati udare olujne jačine. Uveče i u toku noći vetar će biti u slabljenju.

Najniža temperatura biće od osam stepeni u Timočkoj Krajini do 23 u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a najviša od 25 do 30 stepeni.

U Beogradu će danas biti oblačno, toplo i vetrovito vreme sa uslovima za povremenu kratkotrajnu kišu i umerenim do jakim vetrom, koji će tokom noći biti u slabljenju. Najniža temperatura biće oko 22, najviša oko 27 stepeni.

Meteorološke prilike će biti nepovoljne za astmatičare, nervno labilne i srčane bolesnike. Kod osetljivih osoba meteoropatske reakcije će biti izražene u jačem obliku.

25 stepeni već u 6 sati

Prema podacima RHMZ, u šest sati već je izmereno 25 stepeni u Novom Sadu, Valjevu i Beogradu. Stepen manje bilo je u Somboru, Požegi i Sremskoj Mitrovici.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Najhladnije ovoga jutra bilo je u Negotinu i Zaječaru gde je bilo devet, odnosno sedam stepeni.

Do kraja oktobra natprosečno toplo vreme

"Uslova za kratkotrajnu kišu biće i u nedelјu, ali će se zadržati toplo, od 24 do 28 °S. Malo svežija jutra treba očekivati početkom naredne sedmice, ali se od utorka posle podne ponovo očekuje nagli porast temperature uz pojačanje južnog i jugozapadnog vetra, a prolazna naoblačenja s kišom, plјuskovima i grmlјavinom uslediće u drugoj polovini sledeće sedmice", navodi se u najavi RHMZ.

Upaljen meteo alarm

Na celoj teritoriji Srbije na snazi je žuti meteo alarm. U Banatu, Beogradu, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji upaljen je zbog visoke temperature, dok ostalim delovima Srbije stoji upozorenje i na vetar, kao i grmljavinu.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track