SAJAM OBRAZOVANJA "UČINIMO SVET BOLJIM": Deca poslala nikad snažniju poruku! Recitovali i stihove Desanke Maksimović
Foto: Petar Aleksić

lepo

SAJAM OBRAZOVANJA "UČINIMO SVET BOLJIM": Deca poslala nikad snažniju poruku! Recitovali i stihove Desanke Maksimović

Društvo -

Na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava pod nazivom „Učinimo svet boljim“ danas su predstavljene aktivnosti u oblasti inkluzivnog i obrazovanja nacionalnih manjina.

Na štandu Ministarstva prosvete predstavili su se učenici osnovnih škola u kojima se nastava ostvaruje na jezicima nacionalnih manjina ili realizuje izborni program maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.

Predstavljen je i rad resursnih centara i opremanje škola asistivnom tehnologijom.

Sajam Obrazovanja
foto: Kurir

Učenici OŠ "Jovan Cvijić" iz Kostolca recitovali su pesmu "Desanke Maksimović na romskom jeziku.

- Recitovao sam pesmu "U snu deca rastu", hteo sam da prevedem na romski to, jer to je istina, dete u snu najviše raste. Ja sam za svoje drugare ovu pesmu preveo na romski i recitovao - rekao nam je učenik Eodin Morina.

Sajam Obrazovanja
foto: Kurir

Njegova drugarica Usnija Ramadani naglasila je da su svi narodi isti.

- Mi smo danas poslali poruku da ne treba da se razlikujemo, već da smo svi isti i da ne treba da se svađamo oko sitnica. Svi mi činimo bogatsvo jedne zemlje - navela je ona.

Sunčica Marković direktorka OŠ "Jovan Cvijić" iz Kostolca kaže da njihova škola dugi niz godina ima kao nastavni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

- Interesovanje je veliko, deca su zainteresovana da pokažu deo svoje kulture i na romskom jeziku. Danas su se predstavili pesmom Desanke Maksimović na romskom jeziku, uz još nekoliko pesmica koje se nalazieu njihovom udžbeniku na nacionalnom jeziku. Zajednička poruka je da nije važno koje smo boje, vere, važno je da se svi slažemo i to je ono što u školi negujemo - istakla je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja