MINISTAR MEMIĆ O SJAJNOM RADU MINISTARSTVA TURIZMA I OMLADINE: Najuspešnija godina, prvi put više od 2 miliona stranih gostiju!
Husein Memić zadovoljan postignutim rezultatima, Foto: MTO

DELA GOVORE VIŠE OD REČI

MINISTAR MEMIĆ O SJAJNOM RADU MINISTARSTVA TURIZMA I OMLADINE: Najuspešnija godina, prvi put više od 2 miliona stranih gostiju!

Društvo -

Ministar turizma i omladine u Vladi Srbije Husein Memić objavio je rezultate prve godine rada njegovog ministarstva i istakao da "za razliku od mnogih evropskih zemalja koje ni tokom 2023. godine neće dostići prepandemijske rezultate u turizmu, Srbija je još protekle godine postigla taj cilj, a ove godine nastavlja da beleži nove rekorde u svim ključnim parametrima".

- Ovo će biti najuspešnija godina za turizam Srbije jer je zaključno sa današnjim danom, prema podacima Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (CIS), turistički promet u odnosu na proteklu godinu povećan za 9 odsto kako u ukupnim dolascima, tako i u noćenjima - podvukao je ministar Memić:

Ministar Husein Memić
Ministar Husein Memićfoto: MTO

- Još važnije, sa velikom izvesnošću možemo reći da je 2023. godina u kojoj će prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju. Takav rezultat dugujemo činjenici da je stranih turista u 2023. za čak četvrtinu više nego lane.

Dodao je da je trend povećanja gostiju je primetan sa svih vodećih tržišta, a najbrže rastuće je kinesko sa rastom broja gostiju od 215 odsto i noćenja od 57 odsto u prvih osam meseci.

- I možda najvažnija vest je da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, i to u odnosu 50,1% prema 49,1%, pokazuju podaci CIS-a, što je jedan od najvažnijih parametara razvoja turističkog sektora.

Najveća ulaganja države u turističku infrastrukturu

U prvih osam meseci ove godine devizni priliv od turizma je iznosio 1,6 milijardi evra i bio za 9 odsto veći u odnosu na isti period protekle godine koja je po prihodima od stranih turista bila rekordna, naglasio je ministar, a ovu godinu su obeležila i ubedljivo najveća do sada ulaganja države u turističku infrastrukturu u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi dinara, od kojih je jedna milijarda namenjena za kapitalne projekte na Podunavlju.

Beograd je omiljena destinacija za strane turiste
Beograd je omiljena destinacija za strane turistefoto: Dragana Udovičić

- U toku su radovi na izgradnji sportsko-rekreativnog centra sa auto-kampom u Kovinu, kao i na uređenju sportsko-rekreativnog kompleksa duž keja u Novom Sadu. Početkom novembra počinju radovi na izgradnji biciklističke staze od Vračevog Gaja do Stare Palanke i od tvrđave Ram do Srebrnog jezera. Do kraja godine očekujemo da će startovati i pripremni radovi za izgradnju marine na Srebrnom jezeru - konstatovao je sa zadovoljstvom Memić:

Veća zaštita putnika Naglasio bih i da su od 1. oktobra turističke agencije u obavezi da u Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma evidentiraju sva prodata putovanja, garancije putovanja, kao i sve ugovore sa trećim licima, što će nadležnima u realnom vremenu omogućiti uvid u svaki prodati aranžman.

Let, Cekiranje
foto: Stefan Jokic

Ovaj sistem će doprineti većoj zaštiti prava putnika koji će imati mogućnost da lično provere validnost izdate garancije putovanja.

- Nedavno je počeo sa radom akva park sa spa centrom na Paliću koji je najveće državno ulaganje u turističku infrastrukturu Vojvodine u poslednjih 30 godina i koji će biti okosnica razvoja velnes i spa turizma u ovom delu zemlje.

Država je i tokom 2023. godine nastavila da stimuliše domaći turizam kroz podeljenih 265 hiljada vaučera za odmor u Srbiji koji će građani moći da se iskoriste do 20. novembra ove godine.

Vrnjačka Banja je interesantna i stranim i domaćim turistima
Vrnjačka Banja je interesantna i stranim i domaćim turistimafoto: kurir tv

- Istakao bih da je zahvaljujući pojačanom nadzoru Sektora turističke inspekcije u prva tri kvartala ove godine povećan broj fizičkih lica koji pružaju usluge smeštaja za 25 odsto, što je veliki doprinos u borbi protiv sive ekonomije.

Kapitalni projekti za omladinu

Ove godine smo u sektoru omladine bili usmereni na više frontova, ali bih posebno izdvojio da je ministarstvo zaključilo ugovore u vrednosti od 180 miliona dinara sa lokalnim samoupravama Subotice, Sombora, Niša i Novog Pazara za izgradnju omladinskih centara, što su projekti od kapitalnog znacaja. U prva tri grada će biti adaptirani prostori, dok se u Novom Pazaru iz temelja pravi novi omladinski centar sa tri hiljade kvadrata koji će biti jedan od najvećih u ovom delu Evrope i onakav kakvog zaslužuje grad u kome je polovina populacije mlađa od trideset godina, naveo je ministar.

- Tokom 2023. godine smo raspisali pet konkursa usmerenih ka mladima i odobrili skoro 270 miliona dinara za oko 170 projekata mladih u Srbiji. Blizu 90% odobrenih projekata realizovaće se van teritorije Beograda.

Početkom oktobra, ministarstvo je raspisalo poseban konkurs usmeren na poboljšanje mentalnog zdravlja mladih u lokalnim sredinama za koji je opredeljeno skoro 27 miliona dinara. Pored toga, usvojena je usvojena je Strategija za mlade za period od 2023. do 2030. godine, kao i prvi Akcioni plan do 2025. godine kojim je država opredelila skoro 11 milijardi dinara za konkretne mere poboljšanja položaja mladih u našoj zemlji.

Savet za mlade, kao vrlo važan instrument direktne komunikacije između predstavnika mladih i nadležnih državnih organa, od januara do oktobra ove godine održao je čak tri sednice, dok je jedna bila posvećena bezbednosti i mentalnom zdravlju mladih.

- Pored navedenih aktivnosti, imali smo veliki broj neposrednih obilazaka i susreta sa predstavnicima mladih. Upravo ti kontakti su me uverili da su mladi u našoj zemlji grupa kojoj je potrebno samo malo podrške kako bi napravili neverovatne rezultate. Ministarstvo, moj tim i ja lično ćemo nastaviti i u narednom periodu da dajemo posebnu podršku mladima jer su oni ravnopravan partner državi u kreiranju odluka koje ih se lično tiču - zaključio je ministar Husein Memić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track