Više od polovine dece u Srbiji nema pristup vrtićima
Foto: Beta

Više od polovine dece u Srbiji nema pristup vrtićima

Društvo -
Smeštajem u vrtićima nisu obuhvaćeni oni kojima je najpotrebnije - siromašni, romska deca i deca sa sela, istakla direktorka Kancelarije UNICEF-a Judita Rajhenberg

BEOGRAD - Više od polovine dece u Srbiji, uzrasta tri do pet i po godina, nema pristup vrtićima, a država mora strateški da ulaže u predškolsko obrazovanje, jer je to investicija u budućnost, rekla je danas direktorka Kancelarije UNICEF-a Judita Rajhenberg.

Ona je na predstavljanju studije "Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu u Srbiji" u hotelu "Park" istakla da smeštajem u vrtićima nisu obuhvaćeni oni kojima je najpotrebnije - siromašni, romska deca i deca sa sela.

"Dobiti od snažnog podsticanja razvoja u ranom detinjstvu daleko su najveće upravo među ovim grupama koje su najuskraćenije. Budućnost svake zemlje zavisi od najmlađih stanovnika i ulaganje u najmlađe je najsigurnija investicija", rekla je Rajhenberg.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Cijuljanin podsetio je da je rani razvoj jedan od temelja celokupnog razvoja ličnosti i da je od velikog značaja za razvoj društva uopšte.

"Pozitivna iskustva EU su pokazala da su opravdana i najisplativija ulaganja u rani razvoj, jer je investicija najmanja, a daje najbolje rezultate", rekao je Cijuljanin.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke Želimir Popov istakao je da predškolsko obrazovanje finansiraju lokalne samouprave i da su razlike između Beograda i manjih gradova ogromne.

"Mora se povesti računa da se te razlike između Beograda i unutrašnjosti ne povećavaju. U Ministarstvu prosvete se samo troje ljudi bavi predškolskim obrazovanjem i država mora imati više sluha da ta "kapa", kao krovna konstrukcija bude jača", rekao je Popov.

Predstavnik Univerziteta Jejl Jan Van Ravens istakao je da novac nije ključni problem i da se puno može uraditi i sa postojećim budžetom.

On je objasnio da su istraživanja pokazala da su deca koja su uključena u predškolski program uspešnija u školi, da ređe napuštaju školovanje i da je zdravlje ove dece mnogo bolje.

Prema njegovim rečima, time se smanjuje potrošnja za zdravstvenu zaštitu i manje je verovatno da će ova deca, kada odrastu, da se upuste u kriminalne krugove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track