RUSI MASOVNO OPET STIŽU U SRBIJU! NOVI TALAS PRESELJENJA! "Iz Rusije smo otisli zbog rata, sad moramo opet" Evo kako TRAŽE STANOVE
Foto: Shutterstock

NEMAJU MIRA

RUSI MASOVNO OPET STIŽU U SRBIJU! NOVI TALAS PRESELJENJA! "Iz Rusije smo otisli zbog rata, sad moramo opet" Evo kako TRAŽE STANOVE

Društvo -

Poslednjih meseci čulo se kako "Rusi odlaze". To je najviše zabrinulo stanodavce iz Srbije, a zakupci su se ponadali padu cena. Ipak, nove okolnosti niko nije mogao da predvidi - rat Izraela i Palestine!

Da nova velika grupa Rusa stiže u Srbiju vidi se po Facebook grupi "Za Ruse u Srbiji", koja broji 26.000 članova, a već danima je preplavljena objavama u kojima se neki novi Rusi raspituju za smeštaj i poslove u Srbiji, i to ponajviše iz sukobom pogođenog Izraela.

Najviše njih, koji najavljuju svoj dolazak unapred tražeći smeštaj, a poneki i posao, kažu da su iz oblasti u blizini Gaze, ali i susednih zemalja. Zanimljivo je i da je nekoliko njih obelodanilo da u Srbiju dolaze zbog vize.

- Zbog nedavnih događaja u Izraelu (a živimo na granici sa Izraelom), ja i muž smo se odlučili da se preselimo u Crnu Goru ili Srbiju. Muž mi je iz Moldove, ja sam iz Rusije. Treba da dodjemu u te zemlje da bi ja dobila VN, a potom i oboje vize za Portugal. Pobegli smo od rata u Rusiji, i sada opet bežimo od rata, istakla je na grupi jedna Ruskinja.

Rusi, Srbija, Rusi u Srbiji
foto: Printscreen/Facebook

- Dobro veče, imam 42 godine, trenutno živim u Uzbekistanu. (...) Želim da nađem posao i preselim se u Srbiju, početak je jedne objave u pomenutoj grupi.

Ovaj Rus dalje dodaje da je ranije živeo u Poljskoj, ali je zbog rata pristup Rusima ograničen. On traži savet kako da pronađe posao i stan i pomoću kojih resursa.

- Radim u pogrebnom preduzeću, pa bih voleo da time nastavim da se bavim - rekao je on.

Rusi, Srbija, Rusi u Srbiji
foto: Printscreen/Facebook

"Radim u pogrebnom preduzeću, pa bih voleo da time nastavim da se bavim" Profesionalni vozač iz Tbilisija Rusi koji su došli u Srbiju su se bavili raznim delatnostima, a najviše programiranjem. Posao kurira i vozača im je, između ostalih, takođe bio dosta atraktivan, a da se taj nastavlja, pokazuje još jedan oglas.

Tridesetogodišnji Eugen rodom iz Sankt Petersburga traži posao vozača/kurira u Srbiji i ističe svoje veliko iskustvo. Radio je deset godina sa različitom kategorijom vozila, a poslednjih godinu dana vozi i živi u Tbilisiju.

Napominje da pored ruskog govori i finski (nivo b1), a u procesu je učenja srpskog jezika.

Rusi, Srbija, Rusi u Srbiji
foto: Printscreen/Facebook

Eugen rodom iz Sankt Petersburga traži posao vozača/kurira u Srbiji U ovoj grupi Rusi razmenjuju i savete kako dobiti boravišnu i radnu dozvolu, izvaditi ostale dokumente, kupiti ili iznajmiti nekretninu i slično.

Od januara 2022. godine u Srbiji je osnovano skoro 7.000 firmi čiji su vlasnici Rusi, s tim što je samo u 2023. otvoreno oko 2.000.

Registrovana privredna društva koja su osnivali Rusi u Srbiji od početka se najčešće bave računarskim programiranje, nespecijalizovanom trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem i delatnostima u oblasti informacionih tehnologija, kao i delatnošću reklamnih agencija.

Ugostiteljstvo je još jedna oblast u koju ulaze Rusi, otvarajući svoje restorane i kafiće u Beogradu, ali i u drugim gradovima. Bave se proizvodnjom kolača i prodajom tradicionalnih ruskih specijaliteta. Pored toga, otvarali su kozmetičke i frizerske salone, umetničke galerije, muzičke radionice...

Rusi, Srbija, Letovi iz Rusije, Aerodrom
foto: Shutterstock

Rusi su u Srbiju prošle godine dolazili u nekoliko talasa nakon početka rata u Ukrajini. Prema nekim procenama, u pitanju je broj od oko 200.000 i kusur ljudi, ali se nisu svi zadržali. Oni koji su ostali, uzimali su stanove i pokretali biznis, što se odrazilo na kirije i tržište rada.

(Kurir.rs / Blic)

Bonus video:

02:00

STANOVI SU POSKUPELI JOŠ PRE NALETA RUSA Stručnjak objašnjava: Zbog čega nagli pad cena NE IDE U NAŠU KORIST?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track