ZAŠTITNIK GRAĐANA: Ženama na selu uskraćena prava, potrebno im je pružiti podršku
Foto: Kurir televizija

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Ženama na selu uskraćena prava, potrebno im je pružiti podršku

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas u Nišu da su starije žene na selu nedovoljno vidljive i da su ugrožene, a da im je najpre potrebno pružiti snažnu i kontinuiranu podršku kako bi se upoznale sa svojim pravima, a potom i dobile mogućnost da ta prava ostvare.

Predstavljajući "Poseban izveštaj Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu", Pašalić je istakao da je postojeći normativni okvir za ostvarivanje prava te kategorije žena veoma dobar, ali da one ne mogu da dođu u priliku da poboljšaju svoj status.

"Jedna od ključnih prepreka koja stoji između starijih žena na selu i dostupnosti njihovih prava, koja im garantuje zakon odnosi se na njihovu digitalnu sposobnost, kao i mogućnost da uopšte poseduju savremene elektronske uređaje", naglasio je Pašalić.

Predsednica udruženja "Snaga prijateljstva – Amity" Nadežda Satarić naglasila je da je socio-ekonomski položaj starijih žena na selu znatno nepovoljniji od onih koje žive u gradskim sredinama, da mnoge od njih nemaju stalna primanja ili penziju, kao i da većina tih žena trpi ekonomsko nasilje.

Prema njenim rečima, popis iz 2022. godine pokazuje da je u Srbiji registrovano 836.000 žena starijih od 65 godina, i da njih oko 336.000 živi na selu.

Kurir.rs/Fonet

Bonus video:

06:07

MUZU KRAVE, RADE NA NJIVI, BRINU O DECI, A TO IM NIKO NE PRIZNAJE! Poverenica upozorila na težak položaj i prava žena na selu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track