PRINC FILIP: "Riznica Saborne crkve čuva vredno istorijsko nasleđe Kraljevske porodice Karađorđević"
Foto: Instagram/princfilipodsrbije

PRINC FILIP: "Riznica Saborne crkve čuva vredno istorijsko nasleđe Kraljevske porodice Karađorđević"

Društvo -

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ-naslednik Filip Karađorđević zajedno sa Patrijarhom srpskim Porfirijem prisustvovao je promociji knjige "Riznica Saborne crkve u Beogradu" u okviru koje su, i Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila izloženi i izabrani predmeti iz bogate riznice beogradske Saborne crkve.

Na izložbi koja će u Sabornom hramu biti otvorena do 27. novembra, posetioci će, iymeđu ostalog moći da vide brojne predmete koje su istorijski vezani za dom srpske kraljevske porodice.

"Saborni hram je svedok mnogih značajnih istorijskih događaja već dva veka, i ima veliki značaj i za moju porodicu. Upravo u Sabornoj Crkvi, 21. septembra 1904. godine krunisan je moj čukundeda kralj Petar I, a na izložbi koju će posetioci moći da vide u Sabornom hramu do 27. novembra, izloženo je Crkveno nebo (baldahin) pod kojim je krunisan kralj Petar I i pribor kojim je miropomazan" istakao je princ Filip.

"U Sabornoj crkvi u Beogradu, 8. juna 1922. godine venčali su se i moj pradeda kralj Aleksandar I i kraljica Marija. Pirotski ćilim na kom su kralj i kraljica stajali tokom venčanja, takođe se čuva u riznici Saborne crkve. Na istom ćilimu i na istom mestu, 7. oktobra 2017. godine stajali smo Danica i ja, tokom nešeg venčanja koje je predvodio blaženopočivši Patrijarh srpski Irinej. U okviru izložbe, izložene su i venčane krune Kraljevskog doma Karađorđević, kao i krstionica u kojoj je 21. oktobra 1923. godine kršten moj deda Kralj Petar II" poručio je princ Filip.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track