152. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića

152. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića

Društvo -
Svojom hrabrošću Miloš je sjedinio umetnost i veštinu vladanja, a posle kralja Milutina smatra se najvišim obnoviteljem i izgraditeljem srpskih crkava i manastira. Neka mu je večna slava, rekao patrijarh Irinej

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi u Beogradu danas je ceremonijom odavanja državnih i vojnih počasti obeležena 152. godišnjica smrti kneza Miloša Obrenovića.

Vence u Sabornoj crkvi položili su pripadnici Vojske Srbije, a nakon održane službe prisutnima se obratio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej.

"Svojom hrabrošću Miloš je sjedinio umetnost i veštinu vladanja, a posle kralja Milutina smatra se najvišim obnoviteljem i izgraditeljem srpskih crkava i manastira. Neka mu je večna slava", rekao je patrijarh.

Obeležavanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane, generalštaba Vojske Srbije, vladika Atanasije, starešina saborne crkve Petar Lukić i predstavnici Krunskog saveta dinastije Obrenović - Vidan Bogdanović i Ljiljana Pavićević.

Knez Miloš Obrenović vladao je od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. godine, a za vođu Drugog srpskog ustanka izabran je 23. aprila 1815. godine, u Takovu kraj Gornjeg Milanovca.Bio je veliki protivnik donošenja ustava koji bi ograničio njegovu do tada apsolutnu vlast, a njegovu vladavinu obeležilo je postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track