PROCENJENA ŠTETA OD POŽARA U TESLINOJ LABORATORIJI: OD CIFRE SE ZAVRTI U GLAVI! Pokrenuta međunarodna kampanja prikupljanja novca
Foto: Twitter/TeslaNY

POSLEDICE

PROCENJENA ŠTETA OD POŽARA U TESLINOJ LABORATORIJI: OD CIFRE SE ZAVRTI U GLAVI! Pokrenuta međunarodna kampanja prikupljanja novca

Društvo -

Čelnici jedine preostale laboratorije Nikole Tesle koji je živeo i radio u Njujorku najavili su da će učiniti sve da obnove ovo istorijsko zdanje, izgrađeno 1901. godine, a ruinirano u požaru 21. novembra, rečeno je na konferenciji Veliki požar u istorijskom Tesla naučnom centru na Long Ajlendu”.

Time su pokrenuli međunarodnu kampanju prikupljanja novca za obnovu istraživačkog centra u kome je stvarao jedan od najvećih naučnika svih vremena, između ostalog, tvorac modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

Uz vatrogasce, koji su od potpunog spaljivanja spasili laboratoriju Nikole Tesle, ispred oštećenog zdanja na konferenciji su stajali i brojni zvaničnici koji su pružili podršku naučnicima i entuzijastama koji brinu i rade u Teslinom naučnom centru „Vordenklif” (TSCW), a događaj preneli brojni američki mediji.

U ovom trenutku je najbitnije da su u TSCW svesni činjenice da im za početak sanacije vreme ističe i da je hitno potrebno, pre prvog snega, obnoviti izgoreli krov, dimnjak i kupolu kako padavine ne bi oborile gole zidove laboratorije, koji su odoleli požaru.

Poštovaoci dela čuvenog Srbina okupljeni u TSCW predstavili su ažurirane inženjerske procene štete, najavili planove za obnovu i prikupljanje sredstava za nju. Istakli su da ih požar neće odvratiti od višegodišnjih napora da prikupe 20 miliona dolara, neophodnih za planirano pretvaranje Tesline laboratorije u svetski centar za inovacije, obrazovnu ustanovu i muzej.

Kako je otkrio Mark Alesi, izvršni direktor TSCW, požar je naneo štetu od tri miliona dolara na krovu, kupoli i dimnjaku. Kako napominje, moraće da zamene i delimično nagorele zidove od crvenih cigli i prozore Tesline laboratorije, smeštene na imanju od 16 ari u Šorehamu.

Vatrogasci na terenu
Vatrogasci na terenufoto: Twitter/TeslaNY

– Opcija neuspeha u ovoj našoj misiji ne postoji. Moraćemo što pre da obezbedimo opstanak Tesline laboratorije, predupredimo i zaustavimo prodor vode u nju i nastanak daljih oštećenja, a osiguranje objekta će nadomestiti novac samo za manji deo restauracije – podvukao je Alesi i dodao da će požar verovatno odložiti prvobitne rokove obnove centra.

Službenici TSCW još procenjuju štetu, te rok za okončanje popravki nije preciziran. Prilikom obilaska laboratorije utvrđeno je da su pojedini prozori i vrata razneseni, dok su delovi krova, blokova, cigli, metala, stakla razbacani svuda po površini zdanja.

Prema rečima Marka Talera, istorijskog arhitekte koji pomaže u restauraciji, sreća je što je Teslina originalna laboratorija u velikoj meri bila otporna na vatru, te će krov moći da se obnovi, dok zidovi, zasad, stoje na mestu. On je podsetio da je laboratoriju izgradio čuveni arhitekta Stanford Vajt i da je 2018. godine uvrštena u američki Nacionalni registar istorijskih mesta.

– Nijedan istorijski artefakt, niti dokument iz zdanja nisu izgubljeni, ni oštećeni u požaru – radosno je obznanio Taler.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Teslinu laboratoriju, u kojoj je nakon udarne vatrene stihije sutradan požar tinjao još dva puta, spasilo je više od 100 vatrogasaca iz 17 odeljenja, a mogućnost podmetanja zvanično je isključena. Pomoćnik šefa vatrogasne službe u Roki Pointu, Rič Bernije, rekao je da se uspešno oporavlja nakon što je prilikom spasavanja laboratorije polomio ruku, povredio kičmu i zglob, skliznuvši sa krova vatrogasnog kamiona.

Alesi je precizirao da je na konferenciji pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za saniranje štete, nezavisna od ranije globalne kampanje ubiranja priloga za obnovu unutrašnjosti laboratorije i pretvaranja u istorijski naučni centar, čiji je cilj skupljanje 20 miliona dolara.

Od toga je centar već prikupio 14 miliona iz državnih, saveznih, okružnih izvora, ali i privatnih fondacija, poput one Ilona Maska, kojoj je prethodne nedelje dodeljena titula Tesla ambasadora. Za nesebičnu pomoć obnovi TSCW od 2013. godine to znamenje im je, u ime Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dodelila ambasador dr Ljiljana Nikšić, nacionalni koordinator strateške kampanje obeležavanja osam decenija sećanja na Nikolu Teslu.

Ona je za naš list i najavila početak akcije „Moja cigla za Teslu”, kojom se Srbija pridružuje borbi za očuvanje nasleđa srpskog genija u Teslinom naučnom centru „Vordenklif”. Kampanju „Moja cigla za Teslu” juče je u Muzeju srpske diplomatije pokrenuo Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track