MASOVNO TROVANJE RAKIJOM POTRESLO JE SRBIJU PRE 26 GODINA: Zozovača je ubila 43 osobe, a neki koji su preživeli oslepeli su

zaboravljena afera

MASOVNO TROVANJE RAKIJOM POTRESLO JE SRBIJU PRE 26 GODINA: Zozovača je ubila 43 osobe, a neki koji su preživeli oslepeli su

Društvo -

Godine 1997. i 1998. u Srbiji je izbio veliki skandal zbog rakije "zozovača" (ime dobilo po vlasniku Miroslavu Živadinoviću Zozi) koja je poznata još i kao "guslar".

Tada je preminulo 43 ljudi od posledica izazvanih konzumacijom, a onima koji su preživeli su ostale trajne posledice, kako su tada prenosili mediji - neki su oslepeli. To je bilo najveće masovno trovanje u Srbiji zabeleženo posle Drugog svetskog rata, a kako se sumnjalo ona je imala u sebi metanol koji je izazvao smrt. Sada je zbog serije koja se emitovala u Srbiji opet ova afera dospela u žižu javnosti.

Nakon užasa koji se dogodio, sporna rakija je čuvana u neobezbeđenom magacinu Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu. Godine 2013. je iz tog magacina ukradena. Javnost je tada saznala da smrtonosna rakija, poznata kao "zozovača", nije uništena ni posle 15 godina. Magacin Centra je, posle krađe, dobio 24-očasovno policijsko obezbeđenje, ali je do tada bio samo pod ključem. Direktor Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu Miloš Ristić je tada rekao da Centar nije nadležan za čuvanje i da im je sporna rakija data na čuvanje "sticajem okolnosti", pa je tu ostala zaboravljena.

Otrovna Rakija, Rakija Zozovača, Pokraden Magacin

Oko 4.000 litara sporne rakije uništeno je u kruševačkoj toplani 2002. godine. Preostala količina, koja je u međuvremenu korišćena u dokaznom postupku u slučaju Živadinović, nije uništena 2009. zbog nepotpune dokumentacije. Miroslav Živadinović odslužio je zatvorsku kaznu, koja je sa prvobitnih 15 preinačena na 12 godina.

10 godina od afere se pojavila nova smrtonosna rakija

Posle više od 10 godina od te afere (2011. godine), u rafovima srpskih prodavnica pojavila se šljivovica proizvođača 'Skaid', koja, kako je utvrđeno, sadrži i do deset puta više metanola od dozvoljene količine. Da je rakija ne samo štetna po zdravlje, već se sumnja i da je smrtonosna, pokazale su analize i obdukcija dvojice preminulih, za koje se pretpostavlja da su konzumirali ovo piće.

Obdukcija preminulog T. I. (38) iz Ruskog Krstura kod Kule, pokazala je da je nesrećni čovek preminuo usled trovanja metanolom. Za organizam ovog čoveka bilo je kobno što je u rakiji koju je pio bilo neuporedivo više metanola od dozvoljene količine. Telo T. I. je, podsetimo, policija našla prekjuče u njegovom trošnom kućerku u Ruskom Krsturu. Na stolu je stajala ispijena flaša lozovače 'Skaid'.

U kući drugog preminulog, Z. M. (47) u Novom Selu kod Niša, policija je takođe našla manju količinu rakije subotičkog proizvođača 'Skaid'. Na tadašnjoj konferenciji za novinare u niškoj policiji, rečeno je da je rakija bila u otvorenim flašama i da je veštačenje u toku. Te 2011. godine je počelo povlačenje iz prodaje proizvoda 'Skaid' iz Subotice. Svim preduzećima, trgovinskim radnjama i diskontima, koji se bave prometom alkoholnih pića, po preporuci Ministarstva za poljoprivredu, upućen je poziv da hitno prestanu sa prodajom šljivovice i lozovače ovog subotičkog proizvođača.

Kurir.rs/Mondo/Politika/RTS

prenela V.S.

Bonus video:

02:19

CRNA STATISTIKA! Od početka godine poginulo oko 50 mladih vozača, glavni uzrok je ALKOHOL i nedostatak pažnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track