"SITUACIJA NA SVETSKOM TERENU SE MENJA, VOSJKA MORA DA UHVATI KORAK" General-major Janković: Na stazi smo neprekidnog OPREMANJA
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

kurir tv

"SITUACIJA NA SVETSKOM TERENU SE MENJA, VOSJKA MORA DA UHVATI KORAK" General-major Janković: Na stazi smo neprekidnog OPREMANJA

Društvo -

Ono što je od velikog značaja u ovom osetljivom geopolitičkom trenutku je da Srbija ima dobru vojnu saradnju i sa istokom i sa zapadom, pa tako koristi i francuske "Mistrale", i kineski FK-3, kao i veliki broj ruskog naoružanja, američkih radara.

dron, KAS04, KAS04 dron
foto: Printscreen/US NAVY

Tu su i proizvodi domaće vojne industrije što se moglo videti i na nedavnom prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije u Nišu gde je predstavljena i srpska bespilotna letelica - dron kamikaza sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu "Osica", koja će biti spremna za upotrebu u Vojsci Srbije sledeće godine.

dron, bespilotna letelica, Ukrajina
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dokle je stigla modernizacija vojske Srbije, zašto je posebno važna najava da će sledeću godinu obeležiti milionska ulaganja kako bi se podigli kapaciteti namenske industrije, ali i dokle se stiglo sa ulaganjem u ljudske resurse, izmedju ostalog govorio je načelnik Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, u jutarnjem programu Kurir televizije.

Tiosav Janković
foto: Kurir tv

Naveo je u čemu se ogleda snaga sposobne vojske u koju narod može da ima poverenje.

- Nepredak je očigledan - započinje razgovor Janković - Snaga jedne vojske prepoznaje se po organizaciji i njenoj usklađenosti sa misijama koji su vojsci dodeljeni, po brojnosti i kvalitetu kadra i naoružanja vojne opreme, spremnosti pripadnika vojske da stečene sposobnosti ispolje u datom trenutku.. kao i povoljne uslove za život i rad (poligoni i strelišta) gde bi pripadnici vojske mogli da izvode svoje redovne zadatke - rekao je.

Takođe, neprekidno obezbeđuje administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, kopnenu zonu bezbednosti, ostvaruje zadatke kontrole zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Srbije, ali prema rečima generala-majora Jankovića, imaju odgovornost da brane zemlju od eventualnog oružanog ugoržavanja zemlje.

Pored toga, Vojska se pridružuje i u ostalim brojnim akcijama, pored tekućih operativnih zadataka, u pomoći stanovništvu.

- Tu smo da odgovorimo na pozive predstavnika lokalnih samouprava... Mnogo je projekata u kojima se snage Vojske Srbije na prikladan način angažuju - rekao je Janković.

Vojska se kreće uzlaznom linijiom i to upravo ulaganjem u Protivazdušnu odbranu Vojske Srbije.

- Najviše je uloženo u ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu. Dobili smo savremene artiljerijsko-raketne sisteme i one za protivvazdušna dejstva - "Pancir S-1" i "FK3"... Radimo i na domaćem hibridnom - protivraketnom sistemu "Pasars" i opremljeni smo novim radarima (Ground Master 400) GM400 i GM200, jedinica avijacije su u svoj sastav primile mnogo novih helikoptera MI -35, za početak takvih četiri, pa sa Kipra još jedanest, MI-17... Bespilotne letelice, modernizacija "Orlova" MIG-29... Napredak u ovom smislu je očigledan - rekao je Janković.

01:22

SITUACIJA NA SVETSKOM TERENU SE MENJA: Vojska Srbije mora da UHVATI KORAK General Janković: Na stazi smo neprekidnog OPREMANJA

Prikazi vojnih vežbi, kako je rekao, važni su da bi istakli koje su nove tehnike naučene i čime se odbrambeno-tehničke mogućnosti vojske kreću.

Planiran je i prijem novih vojnika posebno u Specijalne jedinice.

- Specijalne jedinice u armiji imaju posebnu ulogu, to su jedinice koje ostvaruju sa malim snagama velike i važne rezultate, primenjuju posebne i neuobičajene metode, pomažu i sadejstvuju sa drugim sastavima Vojske Srbije. Pokrenut je "projekat 5000" i njime uvećan broj pripadnika odreda "23 brigade" i odreda "Kobre", isto tako u toku je i opremanje ovih jedinica savremenim naoružanjima i vojne opreme... - kazao je sagovornik Kurir TV i dodao:

- Svedoci smo, u ovim kriznim terenima u svetu, da se sitauacija promenila. Pokušavamo da uhvatimo korak sa novim tehnologijama i da opremamo našu vojsku i stičemo nove sposobnosti koje će nas u eventualnom sukobu učiniti konkurentnom vojskom. Na stazi smo koja podrazumeva neprekidno opremanje... - predočio je Janković.

U zaključku, istakao je da su pripadnice Vojske Srbije u ravni sa muškarcima u svim sektorima Vojske Srbije, po sposobnosti, a i brojnosti.

- Zainteresovanost pripadnica lepšeg pola je velika. U našim jedinicama imamo značajan broj koleginica i mislim da je proces obuke takav da naše koleginice paralelno sa kolegama izvršavaju svoje zadatke...

Ostatak možete videti u snimku ispod.

01:22

SITUACIJA NA SVETSKOM TERENU SE MENJA: Vojska Srbije mora da UHVATI KORAK General Janković: Na stazi smo neprekidnog OPREMANJA

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

06:50

TRI VERE - JEDNA VOJSKA: Gosti Kurira sveštenici muslimanske, jevrejske i pravoslavne vere na VA: Mi smo svi SINOVI OVE ZEMLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja