U KOJOJ DRŽAVI SE NAJBOLJE PRIČA ENGLESKI JEZIK: Srbi u samom vrhu liste, iza sebe ostavili Špance, Italijane, Francuze...
Foto: Profimedia

NOVO ISTRAŽIVANJE

U KOJOJ DRŽAVI SE NAJBOLJE PRIČA ENGLESKI JEZIK: Srbi u samom vrhu liste, iza sebe ostavili Špance, Italijane, Francuze...

Društvo -

Prema najnovijem testu poznavanja engleskog jezika koje je spovela kompanija EF Srbija se plasirala na 24. mesto među 113 država.

U istraživanju učestvovalo je 2,2 miliona ljudi kojima engleski nije maternji jezik. Za putnike i turiste važno je da u stranoj zemlji mogu da vode najosnovniju komunikaciju, a za to se najčešće koristi upravo engleski jezik.

Jezici
foto: Promo

Na prvom mestu ove liste je Holandija, a na trećem Austrija. Sa izuzetkom Singapura na drugom mestu i Južnoafričke Republlike na devetom, među dvanaest zemalja za koje je ocenjeno da njihovi građani odlično vladaju engleskim jezikom nalaze se - evropske zemlje.

U toj grupi su i skandinavske zemlje, kao i Belgija, Portugal, Nemačka, Hrvatska i Grčka.

U grupi od osamnaest zemalja čiji građani poseduju visoko znanje engleskog jezika, takođe dominiraju evropske zemlje. Grupu predvodi Poljska, a slede Finska i Rumunija.

U grupi zemalja čiji građani solidno poznaju engleski jezik Srbija je na 24. mestu, a na poslednjem 30. je Švajcarska. Među tim zemljama su i Bugarska, Mađarska, Slovačka i Češka.

0317194335, jezici
foto: Profimedia

Testiranje je pokazalo da stranci ne mogu biti sigurni da će pronaći sagovornika na engleskom u tri možda i najpopularnije evropske turističke zemlje.

Naime, Španija, Italija i Francuska su u grupi zemalja u kojima građani umereno vladaju engleskim. Italija i Španija dele globalno 35. mesto, a u Evropi su na 32. odnosno 33. Francuska se našla na 43. mestu.

Engleskim umereno dobro vladaju, među ostalima, Albanci, Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Moldavci i Jermeni.

U grupama zemalja čiji se stanovnici slabo ili veoma slabo služe engleskim, uglavnom su zemlje Afrike, Bliskog istoka, Azije, i Južne Amerike. U grupi slabih poznavalaca engleskog su i Azerbejdžan i Turska.

Kurir.rs/NIN/ Preneo: D.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track