CRNOGORAC OPLEO PO GASTARBAJTERIMA: Je l' može neko da mi objasni zašto ovo rade kad DOĐU ZA PRAZNIKE? Meni je to ODVRATNO (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Beta/Saša Đorđević, Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

CRNOGORAC OPLEO PO GASTARBAJTERIMA: Je l' može neko da mi objasni zašto ovo rade kad DOĐU ZA PRAZNIKE? Meni je to ODVRATNO (VIDEO)

Društvo -

Veliki broj ljudi sa Balkana živi u inostranstvu, u Nemačkoj, Austriji, Americi, Svedskoj... Domovinu posete za vreme praznika, par puta godišnje.

Novac ulažu u velelepne kuće, koje su prazne dok oni "preko" rade. Kada dođu u domovinu, obiđu rodbinu i nakon par dana se vrate "drugom životu" i drugim navikama. Nekima od njih se desi i da, nakon nekog vremena, malo zaborave maternji jezik.

To je primetio jedan korisnik društvene mreže TikTok, koji se potpisuje kao "terazijskicrnogorac", a sa pratiocima je podelio zapažanje o gastarbajterima koje mu smeta.

"Može li neko da mi bojasni zašto gastarbajteri iz Nemačke ili, ne znam ni ja, drugih nekih zemalja, Slovenije, Amerike, Kanade. Naročito iz nemačkih govornih područja, kad dođu kući za praznike, jer samo tad dolaze, i dalje pričaju nemački, brate, zašto se osećamo kao "povratak otpisanih"? To malo što ste doma, pričajte svoj jezik", rekao je on.

Neki su mu u komentarima naveli da je to navika, neki su pisali upravo na nemačkom, dok je bilo i onih koji i dalje neguju maternji jezik.

"8 godina u Sloveniji ne znam da beknem slovenački", "Prave se da znaju ali ustvari ne znaju", "Kompleksi", neki su od komentara.

Bilo je dosta i onih šaljivih, a jedna korisnica ove mreže je navela kako joj je sve to "odvratno".

"A što vama smeta toliko dijaspora i šta vas briga kada ko dolazi ili odlazi ? Živi ti bajo svoj život", napisao je jedan muškarac u komentaru, dok mu je autor video snimka odgovorio da mu ne smeta dijaspora, nego ponašanje gastarbajtera.

Bonus video:

02:55

Dino gastarbajter o životu u Nemačkoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track