ANASTASIJA PORANILA 3 NEDELJE, A ALEKSA PROBIO JEDAN DAN: Ovo su prve bebe rođene u Srbiji u prvoj sekundi 2024. (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

berićetno

ANASTASIJA PORANILA 3 NEDELJE, A ALEKSA PROBIO JEDAN DAN: Ovo su prve bebe rođene u Srbiji u prvoj sekundi 2024. (FOTO)

Društvo -

U prvim minutima nove 2024. godine u porodilištima širom Srbije začuo se plač novorođenčadi. Već u prvoj sekundi posle ponoći u Beogradu, u GAK Višegradska rođeni su dečak i devojčica, dok je sedam minuta kasnije rođen još jedan mališan.

U Leskovcu beba Vukan rođena je 20 minuta nakon ponoći, a prva beba dečak rođen je i u Kragujevcu i u Novom Sadu. U jutarnjim satima u Čačku se rodila devojčica, a dečaci su rođeni i u Prokuplju i Nišu... i tako naizmenično širom zemlje.

Aleksa, prvi dečak rođen u prestonici, ima 3.920 grama i 51 cm, a na svet ga je donela mama Dragica Konić, kojoj je ovo četvrto dete. Prva ovogodišnja devojčica u Beogradu Anastasija ima 3.800 grama i 51 cm i takođe je četvrto dete u porodici mame Ivane Mitrović.

Višegradska, bebe, prve bebe
foto: Kurir.rs

Član privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević i vršilac dužnosti gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Petar Jordanov obišli su prvorođenu devojčicu i dečaka i podsetili da Grad Beograd tradicionalno 1. januara dočekuje prvorođenu devojčicu i dečaka sa po 300.000 dinara.

Pre vremena

Ivana Mitrović (34) porodila se tri nedelje ranije, ali su i ona i bebica dobro. - Umalo da se porodim 2. decembra, krenula sam da se otvaram i imala sam porođajne kontrakcije, zahvalna sam celom odeljenju Humane reprodukcije, oni su tada uspeli da stopiraju prevremeni porođaj. Tada sam ostala u bolnici i u petak su me pustili kući za praznike, u nedelju sam otišla na CTG pregled i pregledao me je doktor, koji je rekao da je bolje da ostanem u bolnici - priča nam Ivana, koja pored prinove ima dva sina i jednu devojčicu.

Prve bebe
foto: Privatna Arhiva

Ivani je porođaj krenuo u 15 do 12 uveče, a Dragičin u pola pet po podne, obe bebe došle su na svet sekund iza ponoći.

- Porođaj kao porođaj je protekao dobro, ali mi postporođajni oporavak nije lak, najteži do sada, jer joj je veliki obim glave, pa me je malo namučila. Njena seka je rekla da želi da se beba zove Anastasija i da bude svetle kose, i tako je i bilo. Termin je bio 21. januar, na svet je došla tri nedelje ranije, ali, hvala bogu, sve je kako treba i ona je dobro - navela je Ivana.

I Dragica i Ivana porodile su se prirodnim putem.

- Termin mi je bio 30. decembar, probili smo jedan dan. Hvala bogu, sve je prošlo kako treba. Imamo tri devojčice i sad smo dobili dečaka. Deca jedva čekaju da stignemo kući - rekla je Dragica za Kurir.

bebe, Porodilište
foto: Shutterstock

Milan Marić je prva ovogodišnja beba rođena u novosadskom porodilištu Betanija u 2.27 sati, a gradonačelnik Milan Đurić uručio je poklon od 300.000 dinara njegovim roditeljima. Đurić je objasnio da sva druga deca rođena 1. januara dobijaju po 200.000 dinara. Drugo dete u porodici mame Kristine, Milan Marić težak je 3.650 grama i visok 49 centimetara, javlja Beta.

Prvog dečaka u Leskovcu, teškog 3.420 grama i dugačkog 52 centimetra, rodila je Milica Stanković Perić carskim rezom. Kako su ranije najavili zvaničnici Grada Leskovca, za prvih 100 novorođenih beba u ovoj godini grad će dodeliti po 30.000 dinara. U Vranju je prva rođena devojčica u 11 sati i 25 minuta teška 2.300 grama i dugačka 49 cm, a pomoć za prvu bebu od tog grada iznosi 100.000 dinara, dok svim ostalim bebama koje se rode prvog dana nove godine grad daruje po 50.000 dinara.

bebe, beba
foto: Shuttrestock

Više dečaka

U kikindskom porodilištu Jovana Vasiljević (22) iz Iđoša rodila je ćerkicu Mionu. Beba je poranila i rođena je tri nedelje ranije, a na svet je došla u devet sati i dva minuta. Nikola Lukač, gradonačelnik, majci je uručio ček na 50.000 dinara.

Kikinda, prva beba u Kikindi
foto: S.U.

- Veoma sam srećna. Bilo je bolno, ali se rečima ne može opisati taj osećaj kad vidite dete. Sve u trenutku nestane. Kad je tu pored mene, ništa drugo nije važno i sve je već zaboravljeno. Miona je na porođaju bila teška 2.650 grama i duga 49 centimetara. Ovo je moja prva beba, a volela bih da Miona dobije brata ili sestru - kazala je Vasiljevićeva.

Iznos roditeljskog dodatka u Srbiji

  • Za prvo dete 366.123 dinara i isplaćuje se jednokratno
  • Za drugo dete 324.772 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate, to jest po 13.532 dinara mesečno dve godine
  • Za treće dete 1.948.632 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata, to jest deset godina po 16.238 dinara mesečno
  • Za rođenje drugog i trećeg deteta jednokratno se isplaćuje 122.040 dinara.
  • Za četvrto dete 2.922.949 isplaćuje se u 120 mesečnih rata, to jest deset godina po 24.358 dinara mesečno
  • Paušal za nabavku opreme za dete, koji se isplaćuje zajedno s jednokratnim iznosom roditeljskog dodatka za prvo dete, odnosno prvom ratom roditeljskog dodatka za drugo, treće i četvrto dete, iznosi 6.767 dinara

Prva beba rođena u Kragujevcu je dečak Mateo, koga je na svet donela majka Stefani, 55 minuta posle ponoći, a Grad Kragujevac je za prvu bebu rođenu u novoj godini obezbedio poklon u iznosu od 100.000 dinara. Prvi dečak rođen je i u prokupačkom porodilištu Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" u četiri sata i pet minuta. Beba je teška 3,4 kilograma i dugačak 52 centimetara. I beba i mama su dobro. Dečak je, inače, četvrto dete u porodici.

U Čačku prva devojčica

Od grada dobila dukat

prva beba, Čačak
foto: RINA

U čačanskom porodilištu u 6.30 sati rodila se devojčica Natalija. Gradonačelnik Milan Todorović i njegov zamenik Vladan Milić posetili su porodilište, gde su sve majke darivali novogodišnjim paketima, a mami prve bebe rođene u ovoj godini Katarini Stefanović poklonili su dukat za njenu ćerkicu.

Bebe dečaci rođeni su i u Nišu i Valjevu. Prva beba u novogodišnjoj noći u Nišu rođena je u četiri sata i 37 minuta, a potom su rođene i još tri devojčice. Na prvu ovogodišnju bebu u porodilištu lozničkog zdravstvenog centra čekalo se sve do 18.25 sati, kada je svet ugledao dečak čija je majka iz lozničkog sela Joševe. Mališan je težak 2.680 grama, a dug 47 cm.

Bonus video:

03:08

DVE BEBE ROĐENE SEKUND NAKON PONOĆI! Hitna pomoć imala 130 poziva: Oboreni pešaci i povrede od petardi, dr Jeftić dala upozorenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track